Undă de șoc pentru românii cu credite la bănci. Calculele care arată că ratele se vor dubla

Undă de șoc pentru românii cu credite la bănci. Calculele care arată că ratele se vor dubla Dobândă. Sursa foto: arhiva EVZ

Ratele la creditele bancare în lei s-ar putea dubla, în actualul context economic. Inflația în creștere își va lăsa amprenta și asupra dobânzilor pe care le plătesc românii.

Mărimea ratelor pe care le plătesc românii la bănci este influențată de dobânzi care sunt stabilite în funcție de indicele ROBOR la 3 luni. Acest indice este calculat în funcție de dobânda de politică monetară stabilită de BNR. Iar Banca Națională ia decizii în funcție de evoluția inflației și a altor indicatori economici.

În acest context, românii care au credite bancare în lei ar putea ajunge să plătească de două ori mai mult decât în momentul contractării acestora.

Acest lucru este ușor de observat, analizând evoluția ratei unui credit ipotecar contractat în anul 2017. Valoarea ratelor a crescut, în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR la 3 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Arhiva EVZ

Calculul care dă dureri de cap

Astfel, la un credit în valoare de 250.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata lunară la nivelul anului 2017 a fost de 1.000 de lei. Aceasta în condițiile în care ROBOR era de 0,7%. Ulterior, conform Antena 3, în perioada 2018 - 2020 rata a crescut la 1.400 de lei. Majorarea s-a datorat creșterii indicelui ROBOR de la 0,7 la 3%.

Odată cu declanșarea pandemiei, ratele au înregistrat o scădere, de la 1.400 de lei la 1.200 de lei, pentru ca după scurtă vreme să-și reia creșterea. În prezent indicele ROBOR este la nivelul înregistrat în anul 2018, adica 3%, iar rata a crescut din nou la 1.400 de lei.

Dacă situația se va schimba, iar indicele ROBOR va atinge nivelul istoric de acum 10 ani, de 6%, rata va ajunge la 1.900 de lei, aproape de două ori mai mare decât în 2017. Iar acest lucru va duce la o presiune foarte mare asupra celui care o plătește, după cum relatează Antena 3.

BNR crește dobânzile pentru a stopa inflația

Mai ales că actualul context economic este foarte dificil, iar multe companii au fost nevoite să-și restrângă afacerile și să-și reducă personalul. Astfel, salariile angajaților au rămas la un nivel destul de scăzut, în vreme ce prețurile și ratele bancare au explodat

ROBOR crește ca o consecință a faptului că Banca Națională a hotărât, în ianuarie, să majoreze cu încă 0,25 la sută dobânda de politica monetară. Iar BNR a fost nevoită să adopte o astfel de măsură pentru a pune frână inflației galopante care a ajuns la 8,2%.

Anul trecut, dobânda de politică monetară a fost majorată în două rânduri. O dată în luna octombrie, de la 1.25% la 1.5%, iar în luna noiembrie până la 1.75%. Iar în prezent este de 2%.