Undă de şoc în toată Europa! Efectele grave ale războiului din Ucraina. Criză fără precedent

Undă de şoc în toată Europa! Efectele grave ale războiului din Ucraina. Criză fără precedentSursă: Yulia Khvosch | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina escaladează și nimeni nu poate spune cu exactitate când se vor calma lucrurile. Deși se poartă negocieri de pace între cele două statele, ele nu par să ajungă la o înțelegere pentru oprirea bombardamentelor. Efectele invaziei nu vor fi simțite doar de Ucraina și de Rusia, state implicate direct în conflictul militar, ci de întreaga lume. Europa va înregistra schimbări mari economice și se preconizează o criză fără precedent, care le va depăși pe cele anterioare.

Invazia Rusiei în Ucraina pare să înceapă să își atingă scopurile, asta dacă Vladimir Putin a vrut să lovească Europa prin alte metode decât prin conflict militar direct. Cu o țară extrem de afectată de bombardamente și cu una cu multe sancțiuni economice, Europa va începe să simtă din ce în ce mai tare efectele acestui război. Se preconizează o nouă criză, care le va depăși pe cele anterioare, atenționează specialiștii.

Europa va suferi schimbări importante pentru economie, ba chiar riscă să își piardă competitivitatea internațională ca urma a războiului din Ucraina. Avertizările cu privire la o criză fără precedent vin de la un expert ING.

În contextul invaziei ruse, liderii europeni au impus sancțiuni dure pentru Moscova, în speranța că acestea îl vor face pe Vladimir Putin să facă un pas înapoi. Măsurile prevăd mai multe sectoare, printre care și cel al livrării de gaze. Liderii europeni trebuie să accelereze procesul de reducere a dependenței de gazele rusești, asta după ce Parlamentul European a cerut deja un embargo imediat și total asupra petrolului, cărbunelui, combustibilului nuclear și gazului rusesc, scrie CNBC.

Renunțarea rapidă la gazele rusești vine cu un preț uriaș pentru Europa. Inflația a început să înregistreze creșteri semnificative, ajungând deja la un nivel record. Acest factor amenință să submineze redresarea producției care a început anul trecut, pe măsură ce economiile își reveneau după șocul provocat de pandemie.

Prețul alimentelor va atinge un nivel fără precedent

Carsten Brzeski, directorul ING al departamentului de macro-economie, susține că, întreaga situația din contextul războiului poate crea probleme semnificative economice. Europa riscă să-și piardă competitivitatea internațională.

„Pentru continentul european, războiul este un schimbător de joc, mai mult decât a fost chiar pandemia. Nu vorbesc în termeni de politici de securitate și de apărare, ci mai ales despre întreaga economie”, a spus Brzeski.

„Zona euro se confruntă acum cu dezavantajul modelului economic fundamental, cel al unei economii orientate spre export, cu o mare industrie și cu o dependență uriașă de importurile de energie”, a precizat el.

Directorul ING a vorbit și despre zona euro, precizând că tranzacția ecologică ar trebui să se intensifice. De asemenea, el susține că trebuie să se caute autonomia energetică, sporind în același timp cheltuielile pentru apărare, digitalizare și educație.

Brzeski a adăugat că acest lucru este o provocare care „poate și trebuie să reușească”.

„Dacă și când se va întâmpla, Europa ar trebui să fie bine poziționată. Dar presiunea asupra finanțelor și veniturilor gospodăriilor va rămâne uriașă. Între timp, a precizat el, profiturile corporative vor rămâne ridicate.

Europa se confruntă cu o criză umanitară și o tranziție economică semnificativă. Războiul se duce în „coșul de pâine” al Europei, o zonă-cheie pentru producția de cereale și porumb. Prețurile alimentelor vor crește la niveluri fără precedent. Inflația mai mare în economiile dezvoltate ar putea fi o problemă de viață și de moarte în economiile în curs de dezvoltare”, a mai spus Brzeski.

Inflație record pentru Europa

Potrivit cifrelor oferite de Băncile Centrale Europene, inflația din zona euro a urcat în luna martie la 7,5%, atingând un nivel record. Acest lucru pune presiune pe bănci care încearcă să țină în frâu creșterea galopantă a prețurilor, chiar dacă creșterea economică încetinește, potrivit Reuters.

Cele 19 țări care folosesc moneda euro au înregistrat creșteri galopante de preț în sectorul alimentar. De la 5,9% în februarie, acestea au trecut peste estimările de 6,6%, în condițiile în care războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au împins prețurile la carburanți și gaze naturale la niveluri record.

Energia a fost un factor important, însă inflația prețurilor la alimente, servicii și bunuri de folosință îndelungată a depășit ținta de 2% a BCE, o dovadă în plus că majorarea prețurilor este din ce în ce mai amplă și nu doar o reflectare a scumpirii petrolului.

Austria și Olanda se confruntă deja cu o criză economică și au solicitat majorări ale ratelor în acest an, îngrijorați de faptul că creșterea rapidă a prețurilor devine generalizată, un argument susținut de datele publicate vineri.

Ne puteți urmări și pe Google News