Undă de șoc în Sănătate. 2.000 de angajați din prima linie au fost concediați

Undă de șoc în Sănătate. 2.000 de angajați din prima linie au fost concediați

În plină pandemie de coronavirus, Ministerul Sănătății a concediat, brusc, 2.000 de angajați de la Direcțiile de Sănătate Publică și de la Serviciile Județene de Ambulanță.

Este vorba despre 2.000 de angajați, cu atribuții directe în lupta anti Covid 19, angajați în cursul lunii martie, imediat după decretarea stării de urgență. Printre acești angajați vorbim despre asistenți medicali, șoferi de ambulanță sau ambulanțieri dar și angajați la Direcțiile de Sănătate Publică.

Oamenii au fost trimiși acasă, încă de la începutul acestei săptămâni, fiind anunțați, sec, că nu le-au mai fost prelungite contractele de muncă, încheiate pe șase luni. Răspunsul oficial transmis acestor angajați a fost că Statul Român nu mai are banii necesari să le achite salariile și că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu nu a reușit să identifice resursele oficiale pentru aceste plăți.

Serviciul de Amulanță Cluj a fost paralizat

Ne puteți urmări și pe Google News

Rareș Ghilea Sabin, liderul de sindicat de la Ambulanța Cluj s-a declarat șocat vizavi de decizia Ministerului Sănătății. Ghilea a scris un mesaj și pe facebook în care se declară revoltat. Doar de la Serviciul de Ambulanță Cluj au plecat acasă 33 de angajați.

”Astăzi 33 de colegi nu s-au mai prezentat la muncă! De ce? Le-au ,,dispărut” posturile (din cel 1.000 de posturi anunțate cu ,,surle și trâmbițe” de Statul Român). Ei sunt colegii care s-au angajat pe Starea de Urgență…asistenți, ambulanțieri,operatori radio. Ce înseamnă acest lucru?”, a scris Ghilea.

Potrivit lui Ghilea, cei 33 de angajați asigurau serviciile complete pentru trei echipaje de ambulanță deservite 24 de ore, din 24. ”Trei echipaje de urgență minus pe orașul Cluj-Napoca. Un echipaj putea să răspundă la 10 solicitări/12h. Asta va duce la creșterea timpilor de așteptare a urgențelor până la sosirea echipajului de ambulanță. Numărul de recoltări pentru depistarea COVID-19 va scădea deoarece un singur echipaj putea face/12h între 20-30 de recoltări. Ce să mai zic…nici un canal de știri nu a anunțat acest lucru. Ne străduim să le acoperim lipsa, dar este imposibil. Cine este de vină? Nimeni!…sau poate cetățeanul, că a avut curajul să se îmbolnăvească. Trist!”, a mai scris Ghilea.

La nivelul conducerii județului Cluj, a Prefecturii Cluj, situația este cunoscută. Prefectul Mircea Abrudean a precizat că a luat legătura cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru care a promis revenirea asupra acestei situații, prin prelungirea contractelor încheiate brusc, pentru încă șase luni.

Ce a promis Guvernul Orban?

La finalul lunii martie 2020, Ionel Dancă, secretar de stat la Guvernul României a anunțat că la nivel de DSP-uri și a Serviciilor de Ambulanță s-a luat decizia de a se angaja 2.000 de angajați, câte 1.000 pentur fiecare instituție. Acum toate aceste posturi au fost desființate.