Editura Evenimentul si Capital

Unanimitate în Senat. S-au votat beneficii pentru copii

Sursa foto: oanabizgan.com
Autor: | | 0 Comentarii | 706 Vizualizari

Senatorii au votat în unanimitate, luni, propunerea legislativă prin care se asigură accesul gratuit la servicii de sănătate pentru copiii fără CNP.

Propunerea a fost inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan, iar Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca această inițiativă să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților, care este for decizional.

Inițiativa are ca scop asigurarea, fără discriminare, accesul la servicii de sănătate pentru copii. „Inițiatorii doresc să ajungă la cât mai mulți dintre minorii care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă și, astfel, să se asigure că aceștia au acces, la fel ca oricare alt cetățean, la drepturile de bază pe care le garantează legea fundamentală”, transmite Bîzgan.

„Propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Astfel, sunt clarificate o serie de situații des întâlnite, în care persoanele din categoriile menționate primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență. Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane”, mai transmite deputata, într-un comunicat de presă.

În România, legistația oferă copiilor dreptul la servicii medicale gratuite până la 18 ani, dar doar dacă au documente de identitate. În 2016 existau peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naștere, potrivit datelor oficiale.

Oana Bîzgan este deputată independentă și Young Global Leader, membră în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaților și a avut o serie de inițiative legislative susținute de toată sfera politică, precum legea hărțuirii stradale, pedepsirea hărțuirii morale la locul de muncă, parteneriatul civil și creșterea până la 7 ani a vârstei la care copiii din sistemul de protecție.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI