Murături mai puțin cunoscute: Ardei graşi umpluți cu varză şi conopidă. Rețetă ieftină, rapidă şi simplă

Sursa: arhiva EVZ

Odată cu toamna a sosit şi sezonul murăturilor, iar gospodinele au intrat deja în febra cumpărăturilor astfel încât la iarnă să nu le lipsească de pe masă alături de tocănițe şi fripturi de porc ardeii grași umpluți cu varză şi conopidă.

Murăturile făcute în casă sunt mult mai ieftine şi de departe mult mai sănătoase şi mai gustoase, deoarece ştim fiecare dintre noi ce punem în borcane, mai ales când vine vorba de cantitatea de conservanți.

Pentru prepararea ardeilor umpluți aveți nevoie de următoarele ingrediente: 5-6 kg ardei gras, 4 verze potrivite, boabe de piper, 3 fire de hrean subțiri, morcov, conopidă, 150 g. sare grunjoasă, 4-5 litri apă, câteva frunze de vișin şi câteva frunze de țelină.

Mod de preparare a ardeilor umpluți cu varză şi morcovi

Pentru această rețetă simplă nu trebuie decât să spălați varza apoi o daţi prin răzătoare sau toacă mărunt. Se curăță morcovul, se spală și se dă prin răzătoarea mare. Se amestecă morcovul cu varza și se presară o lingură cu vârf de sare mare neiodată. Se freacă bine și se lasă să stea 30 minute.

Între timp, spălați ardeii și scoateți semințele, curățați interiorul de vene, spălați și lăsați-i la scurs cu gura în jos. După 30 minute, umpleți fiecare ardei cu varză, îi așezați cu gura în sus în borcanul bine spălat.

Printre ardeii umpluți cu varză adăugați bucăți de hrean tăiat fâșii, morcov tăiat rondele, țelină tăiată fâșii și ardeiul iute tăiat în două, pe lungime. Deasupra puneți frunze de țelină, cimbru și mărar uscat.

Varianta de ardei gras umplut cu varză şi conopidă

Pentru rețeta de ardei grasi umpluți cu varză şi conopidă se dă pe răzătoarea mare varza şi morcovul. Se freacă cu sare. Se taie capacele ardeilor, se scoate cotorul şi semințele.

Când varza s-a înmuiat puțin şi a lăsat apă, se îndeasă în ardeii pregătiți: în capătul fiecărui ardei se pune câte un buchețel mic de conopidă. Restul de conopidă se pune în borcan, alături de câteva rondele de morcov după ce se pun ardeii umpluți în borcan.

Cum se prepară saramura: se pune apa la fiert cu sare şi piper. Pentru a calcula câtă apă este necesara, calculați jumătate din borcan. De exemplu, la un borcan de 800 g. veți folosi doar 400 ml. apă.

Se umplu borcanele cu ardeii umpluți si cu feliile de hrean, morcov. În gura borcanului se pun frunzele de țelină şi vișin. Deasupra se toarnă saramura fierbinte si se leagă bine borcanul. Reţeta este recomandată de culinar.ro.