Cămara pentru iarnă îi bagă în depresie pe români. Murăturile vor fi extrem de scumpe în acest an

Cămara pentru iarnă îi bagă în depresie pe români. Murăturile vor fi extrem de scumpe în acest an Sursa foto Arhiva EVZ

Prețul la legume și fructe va crește în toamnă, iar conservele preparate acasă vor avea aceleași nivel ca cele din supermarketuri. Chiar dacă producția națională este bogată, românii vor scoate mai mulți bani anul acesta pentru a umple cămara.

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta pentru murături, în ciuda producției bogate de legume și fructe.

Mai exact, în momentul de față, un borcan de paste de tomate costă 17 lei în magazine, iar să prepari acasă, costurile ar putea să fie egale.

O familie care vrea să aibă pentru perioada de iarnă 10 kilograme de morcovi, gogoșari, castraveți și gogonele vor plăti aproape 200 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, butoiul de varză de 30 de kilograme ar urma să coste cu 60 de lei mai mult din cauza condimentelor ce trebuie adăugate.

Murături scumpe pentru o iarnă grea. Cu cât va crește prețul la  legume și fructe în următoarea perioadă

Nici condimentele nu mai au prețurile de anul trecut, fie că vorbim de piper sau despre boabele de muștar. Prețurile s-au majorat cu peste 10%, iar la începutul toamnei este preconizat ca acestea să crească și mai mult.

Războiul dintre Ucraina și Rusia afectează profund cămara românilor deoarece majoritatea borcanelor și sticlelor sunt produse în Ucraina. Prețurile pentru ambalajele din sticlă s-au majorat exponențial, scrie Antena3.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), toate alimentele din țara noastră s-au scumpit cu cel puțin 10%. Cele mai mare scumpiri s-au înregistrat la ulei, (49,71%), cartofi (42,18%) și făină (15,94%).

Din cauza inflației ce a ajuns să fie de 15,1%, prețurile vor crește în următoarea perioadă, iar puterea de cumpărare va fi tot mai mică.

Și pâinea ar urma să se scumpească din toamnă din cauza producției de cereale care este sub așteptări. Producătorii susțin că prețurile vor fi duble, astfel o franzelă de doar 300 de grame, care acum costă 2 lei, ar urma să se vândă cu 4 lei.

Și prețul berii s-a majorat, începând din 1 august, cu 20%, iar iubitorii de bere se vor trezi cu o nouă majorare anul trecut.

Producătorii de bere trag un semnal de alarmă și critică decizia Guvernului de a majora acciza. Ei susțin că va avea efecte negative pentru o piață deja afectată de mai multe crize.