Fântâni de lavă portocalie se ridică pe cerul nopții din fisurile din pământ după ce sistemul un vulcan islandez - Svartsengieste - a erupt pentru a patra oară în ultimele patru luni. Un geofizician spune că această ultimă erupție este „cea mai puternică de până acum”.
Reactivarea acestui vulcan amenință orașul Grindavik
Autoritățile au avertizat de săptămâni întregi că o erupție este iminentă în peninsula Reykjanes, chiar la sud de capitala Islandei, Reykjavik. Oficiul meteorologic islandez a confirmat că o erupție vulcanică a început între Stora Skogfell și Hagafell sâmbătă seara.
Erupția a creat un flux vast de lavă în afara orașului Grindavik.
Grindavik, aflat la aproximativ 30 de mile sud-vest de Reykjavik, a fost evacuat în noiembrie, când sistemul vulcanic Svartsengi s-a trezit după aproape 800 de ani printr-o o serie de cutremure care au deschis fisuri mari în pământ, la nord de oraș.
Stare de urgență decretată de reactivarea acestui vulcan
Erupția inițială a avut loc pe 18 decembrie,vulcanul aruncând lavă undeva departe de Grindavik.
O a doua erupție, de pe 14 ianuarie a trimis lavă spre oraș. Zidurile de apărare care fuseseră întărite după prima erupție au oprit o parte din flux, dar mai multe case au fost arse până la pământ.
Ambele erupții au durat doar câteva zile.
O a treia erupție din 8 februarie a întrerupt încălzirea centrală a peste 20.000 de oameni, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumuri și conducte, dar erupția s-a stins în câteva ore.
Acum, după cea de-a patra erupție, în și în jurul orașului Grindavik, unde unii dintre cei 4.000 de locuitori ai orașului se reîntorseseră după potolirea erupțiilor anterioare, poliția a declarat stare de urgență. Au avut loc evacuări, a declarat postul public RUV.
Turişti evacuaţi din renumita Blue Lagoon
Corespondentul Sky News, Alex Crawford, s-a numărat printre sutele de turişti evacuaţi din populara stațiune balneară islandeză Blue Lagoon, care se află la mică distanţă, la nord-vest de locul erupției vulcanului.
„Am văzut o mulțime de mașini de poliție, mașini de ambulanță și o mulțime de oameni care încearcă să iasă din zonă”, a spus Crawford, în timp ce era evacuată din hotelul ei cu autobuzul.
„Toată lumea a fost destul de calmă și totul a fost destul de ordonat, au trecut destul de des prin asta recent”.
„Toți suntem duși într-un loc mai sigur în interiorul Reykjavik”.
Geofizicianul Magnus Tumi Gudmundsson a fost citat de RUV spunând că această ultimă erupție este cea mai puternică de până acum.
Vulcanii islandezi fac parte dintr-o zonă vulcanică foarte activă. Erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull, care a aruncat nori uriași de cenușă în atmosferă a provocat însă cele mai multe perturbări, deoarece a dus la închiderea pe scară largă a spațiului aerian în Europa.