Islanda se luptă cu erupția uriașă a unui vulcan. Un oraș aproape să fie înghițit de lavă

Islanda se luptă cu erupția uriașă a unui vulcan. Un oraș aproape să fie înghițit de lavă Vulcan Islanda eruptie 2024 sursa: paza de coastă

Un vulcan tăcut timp de 800 de ani a erupt în Islanda. Un întreg orășel este amenințat de valurile de lavă.

Președintele Islandei a spus că țara se luptă cu „forțe extraordinare ale naturii”. Declarația vine după ce lava de la un vulcan din sud-vestul insulei a distrus mai multe case în orașul Grindavik. Acesta a fost evacuat la timp. Un vulcan din peninsulă a erupt duminică pentru a doua oară în mai puțin de o lună. Lava incandescentă s-a scurs prin două fisuri în apropierea orașului pescăresc Grindavik. Autoritățile ceruseră locuitorilor să plece cu câteva ore mai devreme. Seismografele sesizaseră o serie de mici cutremure care arătau o erupție iminentă. Mulți dintre ei, pensionari sau pescari, s-au conformat.

Oamenii de știință au spus luni că erupția părea să se stingă. Dar este prea devreme pentru a declara că pericolul a încetat. Oficiul Meteorologic al Islandei a spus că „este dificil de estimat cât va dura această erupție”. Centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere, una dintre cele mai mari atracții turistice din Islanda, a fost închis.

Grindavik este un oraș de 3.800 de locuitori la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik. El a mai fost în pericol. A fost evacuat în noiembrie, când vulcanul Svartsengi s-a trezit după aproape 800 de ani. Atunci au avut loc cu o serie de cutremure care au deschis fisuri mari în pământ între oraș și Sýlingarfell, un mic munte la nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vulcan liniștit de peste 800 de ani

Vulcanul a erupt în cele din urmă pe 18 decembrie, trimițând însă lava departe de Grindavik. Locuitorilor li s-a permis să se întoarcă la casele lor pe 22 decembrie. De atunci, lucrătorii de urgență au construit ziduri de apărare care au oprit o mare parte din fluxul de lavă de la noua erupție, în apropierea orașului. Nimeni nu a fost ucis în erupții, dar un muncitor este dispărut după ce se pare că a căzut într-o crăpătură deschisă de vulcan.

„Nu știm încă cum se va desfășura această erupție, dar trebuie totuși să luăm acele acțiuni care sunt în puterea noastră”, a spus președintele. „Vom continua să fim împreună. Să sperăm la un rezultat cât mai bun posibil, în fața acestor forțe extraordinare ale naturii”, a adăugat el. Nu se așteaptă ca cea mai recentă erupție să elibereze cantități mari de cenușă în aer. Operațiunile pe aeroportul Keflavík continuă în mod normal, a declarat Gudjon Helgason, purtătorul de cuvânt al operatorului aeroportuar Isavia.

Islanda, care se află deasupra unui punct fierbinte vulcanic din Atlanticul de Nord, are în medie o erupție la fiecare patru până la cinci ani. Cea mai importantă a fost erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull. Acesta a aruncat nori de cenușă în atmosferă și a perturbat călătoriile aeriene transatlantice luni de zile.