Un virus asemănător cu Ebola, care provoca febra hemoragică, se răspândește în Europa

Un virus asemănător cu Ebola, care provoca febra hemoragică, se răspândește în Europa Virus. Sursa foto: Pixabay

Un virus asemănător cu Ebola se răspândește prin Europa. Cercetătorii au descoperit că rozătoarele din Suedia poartă un agent patogen care poate sări la oameni și se poate transforma în febră hemoragică, o boală letală.

Un virus periculos se răspândește în Europa

Șoarecii scurmători (Myodes glareolus) din Skåne, în sudul Suediei, sunt purtătorii unui virus care poate provoca febră hemoragică la om, potrivit rezultatelor recente ale unor cercetări conduse de Universitatea din Uppsala. Cercetătorii sunt îngrijorați și nu știu dacă acest virus se va răspândi și mai mult.

Simptomele și semnele variază de la febră, stare generală de rău, sângerări nazale și funcționare deficitară a rinichilor, potrivit cercetătorilor care au participat la studiu.

Are o rată a mortalității de 10 până la 40%. În cazurile severe, pe lista simptomelor cauzate de virus apar și icterul, schimbările de dispoziție și ale percepțiilor senzoriale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ai Generat, Șoareci, Rozătoare, DrăguţUn virus periculos se răspândește în Europa. Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii sunt foarte îngrijorați

Profesorul Åke Lundkvist de la Universitatea Uppsala, coautor al studiului, a spus: „Dacă virusul există în zonă de mult timp și pur și simplu nu a fost descoperit, de ce nu s-au îmbolnăvit mai mulți oameni? Sau, s-a stabilit recent în zonă și abia a început să se răspândească? Și cum a ajuns acolo?

„Din păcate, a intervenit pandemia de COVID-19, care a întârziat considerabil finalizarea acestui studiu. Aceste constatări sunt foarte interesante și arată cât de important este să investigăm cauzele cât mai repede posibil atunci când vedem o boală infecțioasă într-o nouă zonă geografică”, a mai subliniat profesorul de la Universitatea Uppsala.

Febrele hemoragice sunt adesea severe și pot pune viața în pericol, în special în lipsa unui tratament adecvat și a unei îngrijiri atente. Studiul a fost finanțat de Uniunea Europeană (Orizont 2020) și SciLifeLab (Pregătirea laboratoarelor pentru pandemii), împreună cu fonduri locale pentru cercetare și dezvoltare de la Spitalul Central din Kristianstad, informează birminghammail.co.uk.