Un vaccin împotriva tuberculozei ar putea salva vieți în lupta cu Covid-19? Teste clinice promițătoare

Un vaccin împotriva tuberculozei ar putea salva vieți în lupta cu Covid-19? Teste clinice promițătoare

Cercetătorii britanici au demarat testarea vaccinului tradițional împotriva tuberculozei, cunoscutul BCG, dezvoltat în 1921, pentru a vedea dacă acesta poate salva vieți în lupta cu Covid. Rezultatele preliminare arată că vaccinul ar putea asigura o protecție reală împotriva infecției cu coronavirus, însă are anumite limite.

Mai multe studii au fost demarate în Australia, Africa de Sud, Europa, Statele Unite, pentru a verifica ipoteza dacă acest vaccin centenar ar putea oferi protecție în fața noului coronavirus.

Vaccinul a fost proiectat pentru a proteja împotriva tuberculozei, dar există anumite dovezi că ar putea proteja și împotriva altor infecții. Aproximativ 1.000 de oameni vor lua parte la un test clinic la University of Exeter.

Deși mulți oameni, printre care și britanicii, au făcut BCG-ul (Bacillus Calmette-Gurin) pe când erau copii, se crede că trebuie făcută o nouă vaccinare pentru a-i vedea beneficiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vaccinurile sunt create pentru a antrena sistemul imunitar într-un mod foarte bine direcționat astfel încât să asigure o protecție de lungă durată.

Dar acest proces poate provoca schimbări de mare amploare în sistemul imunitar. Acest lucru pare să amplifice răspunsul la alte infecții, iar cercetătorii speră să ofere și avantaje împotriva coronavirusului.

Reduce cazurile de pneumonie

Teste clinice anterioare au arătat că vaccinul BCG a redus rata de mortalitate cu 38% la nou-născuții din Guineea-Bissau, în mare parte reducând cazurile de pneumonie și septicemie.

Studii efectuate în Africa de Sud leagă vaccinul de o reducere cu 73% a infecțiilor nazale, în gât și plămâni, iar experimente realizate în Olanda au arătat că BCG a redus cantitatea de virus al febrei galbene din corp.

”Ar putea fi de o importanță globală”, a spus pentru BBC profesorul John Campbell, de la University of Exeter Medical School.

”Deși nu cred că (n.r. – protecția) va fi specifică pentru Covid, are potențialul de a câștiga mulți ani până la apariția vaccinurilor anti-Covid, și poate alte tratamente să fie dezvoltate”.

Testul clinic din Marea Britanie este parte a studiului internațional de avnergură Brace, care are de asemenea loc în Australia, Olanda, Spania și Brazilia, implicând 10.000 de oameni în total.

Expunere mai mică

Testul se va axa pe angajații din sistemul sanitar, pentru că sunt mult mai expuși la coronavirus, astfel că cercetătorii vor ști mai repede dacă vaccinul este eficient.

”Există o teorie validă că BCG ar putea să te facă mai puțin expus la o formă mai gravă când faci COVID. Are potențialul de a mă proteja puțin”, a spus Sam Hamilton, doctor în cadrul Exeter, care ia parte la testări.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, este unul dintre autorii din publicația Lancet care spune că BCG are potențialul de a ”umple golul înainte de dezvoltarea unui vaccin specific Covid”. ”Ar fi un instrument important în răspunsul anti-Covid și în fața viitoarelor pandemii”, arată articolul publicat de BBC.

Cu toate acestea, BCG nu va fi o soluție pe termen lung. Se estimează că oamenii care au fost vaccinați cu BCG în copilărie au o flexibilitate crescută față de Covid, deci nu ar mai avea protecție în fața lui. În plus, vaccinyl nu va antrena producerea de către sistemul imunitar a anticorpilor și a celulelor albe de sânge care identifică și se luptă activ cu coronavirusul.

Sursa: BBC