Un teren, motiv de scandal între Emil Boc și un milionar. Instanța obigă Primăria Cluj-Napoca la plata sumei de 23 de milioane de euro

Un teren, motiv de scandal între Emil Boc și un milionar. Instanța obigă Primăria Cluj-Napoca la plata sumei de 23 de milioane de euroEmil Boc. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Primăria Cluj Napoca, condusă de Emil Boc, a pierdut procesul împotriva omului de afaceri Sile Pușcaș. Miza dosarului din instanță este valoarea despăgubirii pe care municipalitatea trebuie să o plătească omului de afaceri în schimbul unui teren pe care urmează să fie amenajat un parc. În vreme ce Primăria Cluj i-a acordat doar 2 milioane de euro despăgubire, judecătorii au mărit suma la 23,2 milioane de euro. Decizia nu este definitivă și a fost atacată cu apel de primărie.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis că Primăria Cluj Napoca trebuie să-i plătească omului de afaceri Sile Pușcaș suma de 23,2 de milioane de euro pentru un teren preluat în vederea amenajării unui parc. Judecătorii au desființat susținerea Municipalității conduse de Emil Boc care a apreciat că suma corectă, pe care ar fi trebuit să o plătească este de doar 2 milioane de euro. De câteva ori mai puțin decât a solicitat proprietarul terenului pentru a-l pune la dispoziția orașului.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA (FLORISAL SA), continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113801371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N, nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA (PSC IMOBILIARE SA) a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10.911.765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, precizează Tribunalul Bistrița Năsăud.

Decizia judecătorilor nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel de la Cluj Napoca, care nu a fixat încă un termen de judecată.

Sursa foto: Facebook

Povestea terenului controversat

Terenul ce reprezintă miza acestui proces este amplasat în cartierul Zorilor, pe strada Observatorului din Cluj. Terenul a fost achiziționat de Sile Pușcaș pentru construcția de blocuri, permisă prin Planul Urbanistic General al municipiului Cluj.

În cursul anului 2019, primăria Cluj Napoca a declanșat procedura de expropriere a imobilelor din zonă, în suprafaţă totală de 12.095 mp, pentru a amenajat un parc (HCL 267/2020).

Consiliul local a adoptat Planul Urbanistic Zonal care viza amenajare unui parc în cartierul Zorilor, str. Observatorului - sud, urmând să pregătească terenul. Pentru terenul deținut, Primăria a aprobat ca proprietarul, omul de afaceri Sile Pușcaș să fie despăgubit cu 2 milioane de euro, deși el a cerut o sumă mult mai mare. Astfel, s-a ajuns la proces, care s-a încheiat cu o primă sentință, în favoarea omului de afaceri, în luna noiembrie.

Emil Boc, nemulțumit de decizia judecătorilor

Urmează apelul, la Curtea de Apel, însă judecătorii nu au fixat nici un termen deocamdată. Iar acest lucru dă apă la moară celor care cred că instanța tergiversează dosarul în mod special, permițând primăriei să amenajeze parcul controversat.

Aceste speculații sunt alimentate și de decizia primarului Emil Boc de a demara lucrările de amenajare în zona respectivă. El a anunțat pe contul său de Facebook, acest lucru, exact în ziua în care judecătorii de la Bistrița Năsăud au admis cererea omului de afaceri Sile Pușcaș.

De altfel, după pronunțarea sentinței, Emil Boc s-a declarat nemulțumit de decizia judecătorilor, spunând că evaluarea terenului, de către experții angajați nu este corectă. Emil Boc susținea că nu înțelege cum, în baza aceleiași prevederi legale, doi experți diferiți au evaluat terenul la 7 milioane de euro, respectiv la 23 de milioane de euro, motiv pentru care cere explicații de la autoritățile statului.

„Ce nu înțeleg eu este, și aici este o mare întrebare pentru funcționarea statului român: un expert a dat 7 milioane de euro, altul a dat 23 de milioane de euro. Cum este posibil ca pe același teren, pe aceeași suprafață, fără niciun fel de modificare, unul să îl dea de 7 milioane, altul să îl dea de 23 de milioane. Cum e posibil asta, într-un stat românesc, unde se cheltuiesc bani publici?”, spunea Emil Boc, conform Monitorul de Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News