Editura Evenimentul si Capital

Un tânăr revoluționează valorificarea dșeurilor menajere: ”Am putea încălzi un oraș, folosind doar gunoiul aruncat de oameni”

Mihail Reinhold Wächter promovează valorificarea energetică a deşeurilor municipale prin incinerare în masă
Autor: | | 0 Comentarii | 1973 Vizualizari

Un tânăr inginer din Timișoara a inventat un sistem care, odată implementat, ar putea efiecintiza radical încălzirea centralizată în România. Anul acesta el a obținut un important premiu al Academiei Române și al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei pentru rezultatele cercetărilor în domeniul valorificării deșeurilor menajere.

Cercetarea elaborată de Mihail Reinhold Wächter promovează valorificarea energetică a deşeurilor municipale prin incinerare în masă, bazată pe conceptul „waste-to-energy” puternic promovat la nivel european. Acest concept presupune valorificarea potenţialului energetic conţinut în deşeuri, într-o manieră ecologică cu impact minim asupra mediului. Soluția timișoreanului e banal de simplă, și, în concluzie, genială. Lăsând deoparte terminologia științifică, se ia gunoiul menajer, adică ceea ce aruncăm fiecare dintre noi în găleată (nu materiile reciclabile), se arde și se produce căldură / agent terminc și curent electric. Mai departe, cenușa rezultată (care conține diverse reziduuri poluante) se amestecă cu subprodusele de desulfurare, apă și cenușă de cărbune (pe care toate termocentralele o au deja de la cărbunele ars ca să încălzească apa și caloriferele), care poate fi depozitată în haldă fără probleme în ce priveşte protecţia mediului înconjurător sau poate fi transformată în materiale de construcții.

Cine este Wächter

Mihail Reinhold Wächter are 35 de ani și a absolvit Universitatea Politehnică din Timișoara, Mașini și Echipamente Termice, ca șef de promoție. A studiat în Germania şi Austria, unde cu toate că i s-a propus să rămână, a ales să se întoarcă în ţară. ”Nu pot să zic că îmi pare rău, se poate face treabă şi în ţara noastră, e drept cu mai mult efort, dar important e că se poate”, ne spune. În prezent este angajat în cadrul Colterm S.A. în cadrul Compartimentului de Proiecte – Proiectare.

Putem produce energie din gunoi

Soluţia propusă vine în sprijinul centralei termoelectrice pe cărbune CET Sud Timişoara, care actualmente este principala sursă de producere a agentului termic în sistemul centralizat de termoficare din orașul de pe Bega.

”În ipoteza construirii unui incinerator de deşeuri municipale pe platforma industriala CET Sud Timişoara, s-ar rezolva două aspecte în pe priveşte problemele legate de mediu: reducerea semnificativă a cantitaţii de deşeuri menajere depozitate în haldă, şi totodată igienizare acestora; reducerea consumului de combustibil (cărbune) – prin utilizarea surselor alternative de energie (deşeuri menajere). Altfel spus, am livra căldură în sistemul centralizat de încălzire din Timişoara, cu energie produsă din incinerarea deşeurilor menajere colectate de la populație”, arată specialistul.

România reciclează doar 1% din deșeurile menajere

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI