Potrivit unei cercetări făcute de Asociaţia pentru Promovarea Sănătăţii, mulţi tineri români dau vina pe ţânţari pentru transmiterea virusului HIV.
Debutul vieţii sexuale poate reprezenta un mo ment de risc pentru contractarea infecţiilor cu transmitere sexuală. Din acest motiv, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) a desfăşurat o cer cetare cu privire la cunoştinţele şi practicile tinerilor legate de infecţia cu HIV şi consecinţele practicării sexului neprotejat.
Studiul a avut loc în luna aprilie a acestui an şi a vizat un eşantion de 1.325 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. "Tinerii din prezent îşi încep viaţa sexuală la 17 ani"
Aproximativ 62% dintre tinerii care au participat la studiu au declarat că şi-au început viaţa sexuală. Dintre aceştia, 27% declară că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual (pentru că a fost ceva neprevăzut, au avut încredere în partener sau, pur şi simplu, nu s-au gândit la aşa ceva).
"Tinerii din prezent îşi încep viaţa sexuală devreme, la 17 ani, şi nu le trebuie mult timp pentru a face acest pas", susţine Cătălin Andrei, reprezentant al ARPS.
16,3 % dintre respondenţi nu folosesc prezervativul
Deşi, în România, în fiecare an sunt depistate în jur de 500 de cazuri noi de HIV/SIDA, un procent îngrijorător de mare dintre tinerii de 15-24 de ani care şi-au început viaţa sexuală (16,3%) au declarat că nu au folosit niciodată prezervativul.
Aceştia reprezintă o categorie de tineri cu risc ridicat de contractare a infecţiilor sexuale. "Jumătate din cazurile de HIV nou depistate sunt în rândurile tinerilor", spune reprezentantul Asociaţei ARS.
Nivelul de informare asupra modalităţilor prin care se poate transmite HIV este insuficient atâta vreme cât aproape un sfert dintre tineri cred că ţânţarul transmite acest virus, 19% dintre ei sunt de părere că HIV se transmite prin sărut, iar 8,7% dacă dai mâna cu cineva care este infectat.
CAMPANIE
"Iubeşte cu cap până peste cap!"
În perioada 19 iulie - 29 august se va desfăşura în Costineşti campania de conştientizare şi responsabilizare "Iubeşte cu cap! Până peste cap", parte a proiectului "Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România".
Campania va beneficia de sprijinul a 70 de voluntari îmbrăcaţi în uniforme militare şi vor împărţi tinerilor prezervative şi broşuri cu informaţii despre subiectele abordate în campanie: infecţiile cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, metodele contraceptive.