Un studiu conchide că COVID-19 declanșează răspunsuri inflamatorii mai puternice la bărbați
- Adriana Popescu
- 9 ianuarie 2023, 06:54
Un studiu realizat de Universitatea Yale (Statele Unite) a arătat că COVID-19 poate declanșa răspunsuri inflamatorii mai puternice la bărbați, provocând modificări ale imunității lor funcționale mult timp după recuperare.
După ce organismul s-a confruntat cu un agent patogen, sistemul imunitar revine la starea anterioară? Sau o singură infecție o schimbă în așa fel încât să-și modifice răspunsul nu numai la un virus cunoscut, ci și la următoarea amenințare virală sau bacteriană pe care o întâlnește?
Conducătorul studiului John Tsang, profesor de imunobiologie și inginerie biomedicală la Yale, credea de mult că sistemul imunitar revine la starea anterioară după o infecție virală.
Debutul pandemiei de COVID-19 în 2020 i-a permis lui și colegilor săi să pună această teorie la încercare. Potrivit cercetării sale, publicate în revista științifică "Nature", răspunsul depinde de sexul individului.
Pentru acest studiu, ei au analizat sistematic răspunsurile imune ale persoanelor sănătoase care au primit vaccinul antigripal. Folosind aceste date, au comparat apoi răspunsurile dintre cei care nu au fost niciodată infectați cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, și cei care au avut cazuri ușoare, dar și-au revenit.
Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al bărbaților care și-au revenit după cazuri ușoare de COVID-19 a răspuns mai puternic la vaccinurile antigripal decât femeile care au avut cazuri ușoare sau bărbații și femeile care nu fuseseră niciodată infectați.
În esență, situaţia imunitară de fundal la bărbații infectați anterior cu SARS-CoV-2 a fost modificat într-un mod care a schimbat răspunsul la o altă provocare SARS-CoV-2.
"Aceasta a fost o surpriză totală. Femeile au tendința de a genera un răspuns imun general mai puternic la agenți patogeni și vaccinuri, dar sunt, de asemenea, mai predispuse la boli autoimune", a spus Tsang.
De asemenea, descoperirile pot fi legate de o observație făcută la începutul pandemiei: bărbații aveau o probabilitate mai mare de deces decât femeile din cauza unui răspuns imunitar fugitiv, după ce au contractat virusul COVID-19.
Noile descoperiri sugerează că chiar și cazurile ușoare de COVID-19 ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii mai puternice la bărbați decât la femei, ceea ce duce la schimbări funcționale mai pronunțate în sistemul imunitar masculin, chiar și la mult timp după recuperare.
Analiza lor imparțială a stării sistemului imunitar până la nivel celular individual a dezvăluit mai multe diferențe între bărbații cu COVID-19 recuperați și cei sănătoși și femeile cu COVID-19 recuperate, atât înainte, cât și după primirea vaccinului antigripal.
De exemplu, bărbații infectați anterior au produs mai mulți anticorpi împotriva gripei și niveluri mai mari de interferoni, care sunt produși de celule ca răspuns la infecții sau vaccinuri. În general, femeile sănătoase au răspunsuri mai puternice la interferoni decât bărbații.
Înțelegerea efectelor persistente ale COVID-19 asupra sistemului imunitar este crucială, potrivit autorilor, având în vedere că peste 600 de milioane de oameni au fost infectați până în prezent în întreaga lume, iar apariția simptomelor de COVID-19 persistent la unele persoane rămâne o preocupare majoră de sănătate, notează cope.es
"Descoperirile noastre indică posibilitatea ca orice infecție sau provocare imună să poată modifica starea imunitară pentru a stabili noi repere. Este probabil ca starea imunitară a unui individ să fie modelată de o multitudine de expuneri și perturbări anterioare", au subliniat autorii studiului.
(Traducerea Rador)