Un studiu arată că politicienii trăiesc mai mult decât ceilalți oameni. Care este explicația cercetătorilor

Sursă: EVZ

Un studiu realizat la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, a arătat că politicienii trăiesc mai mult decât oamenii obișnuiți. Cercetătorii au explicat că aceștia dețin mai mulți bani și au o viață liniștită. În România, exemplul cel mai concret este Ion Iliescu, care a ajuns la 92 de ani.

Studiul realizat la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, arată că politicienii trăiesc mai mult decât populaţia generală, pe baza informaţiilor preluate din 11 ţări şi după studierea a peste 57.500 de politicieni. Aceștia au salarii mai mari și au parte de tratamente medicale pe măsură.

În ultimii ani, creşterea speranţei de viaţă a stagnat în multe ţări cu venituri mari şi chiar a scăzut pentru cele mai sărace grupuri sociale. Pandemia de COVID-19, războiul, prețurile și diferențele dintre oameni au dus la asta.

De exemplu, ultimele date arată că bărbaţii din zonele cele mai defavorizate din Anglia ar trebui să trăiască cu aproape 10 ani mai puţin decât cei din cele mai puţin defavorizate, în timp ce femeile din aceleaşi zone se pot aştepta să trăiască cu 7 ani mai puţin.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Oxford Population Health a publicat o analiză inedită, bazată pe date din 11 ţări cu venituri mari. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul European de Epidemiologie.

Studiul a colectat informaţii despre politicieni din Australia, Austria, Canada, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Elveţia, Marea Britanie şi SUA.Datele disponibile se întind între anii 1945 şi 2014, cu toate acestea, analiza completă a variat între 1816 şi 2017 în cazul Franţei şi Marii Britanii.

Politicienii trăiesc mai mult decât oamenii obișnuiți

Setul de date combinat a inclus 57.561 de politicieni, dintre care 40.637 au murit. Proporţia femeilor politicieni a variat de la 3% (Franţa şi SUA) la 21% (Germania).

Fiecare politician a fost corelat în funcţie de ţară, vârstă şi sex, cu datele de mortalitate din secţiunea echivalentă a populaţiei naţionale pentru acea perioadă de timp. Studiul a demonstrat că politicienii pot să trăiască cu 10 ani mai mult decât un om obișnuit. Situația financiară joacă un rol important.

Explicația este simplă, susțin autorii studiului: politicienii au salarii mult peste nivelul mediu al populaţiei (în Marea Britanie, salariul anual de bază pentru un parlamentar de la 1 aprilie 2022 este de 84.144 lire sterline). Cercetătorii mai spun că sunt diferențe de îngrijire a sănătăţii şi stil de viaţă, cum ar fi fumatul şi dieta. Disponibilitatea unor terapii îmbunătăţite pentru afecţiunile medicale mai susceptibile de a afecta politicienii (în special bolile cardiovasculare) poate juca, de asemenea, un rol.

Ion Iliescu confirmă studiul britanicilor

Studiul britanicilor poate fi susținut și de cazurile concrete din România. De exemplu, fostul președinte al României, Ion Iliescu, are 92 de ani, Emil Constantinescu, de asemenea fost președinte al României, are 82 de ani.  De asemenea, au fost numeroși politicieni care au prins suta de ani.

La nivelul Uniunii Europene, speranţa de viaţă la naştere a fost estimată la 80,4 ani în 2020, cu 0,9 ani mai mică decât în 2019, ajungând la 83,2 ani pentru femei şi la 77,5 ani pentru bărbaţi, cu un an mai mică decât în 2019. Speranţa de viaţă a populaţiei generale din Republica Moldova este de 70 ani, potrivit Mediafax.