Un strateg politic, analiza momentului! Cristian Hrițuc: „S-a mers pe stimulul cel mai rău pentru un om, anume frica de moarte”. Video
- Adrian Lambru
- 3 decembrie 2024, 23:15
România se află într-o situație dificilă, se simte o presiune în aer ce apasă greu pe umerii cetățenilor. Mai ales că marea majoritate a acestora a ajuns divizată în două tabere. Însă, cum s-a ajuns în acest scenariu. Ei bine, Cristian Hrițuc, consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova, explică cum această tensiune nu a explodat peste noapte. Aceasta este prezentă în societate de ani buni, iar clasa politică nu a făcut altceva decât să o alimenteze.
Cristian Hrițuc a fost prezent marți, 3 decembrie, în cadrul podcastului „Esențial”, moderat de redactorul-șef al Revistei Capital Sorin Andreiana, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Analistul ține să dea timpul înapoi, să vorbească despre ultimii patru ani, despre evenimentele ce au creat această tensiune la nivelul societății românești și cum s-a ajuns, în opinia sa, la un vot de protest.
Societatea românească și o tensiune provocată de frică
„Această tensiune s-a acumulat în timp, s-a acumulat în anii de pandemie, s-a acumulat din anii în care România se află la granița unui război. S-a mers pe stimulul cel mai rău pentru un om, anume frica de moarte. Pandemia și războiul din Ucraina au creat o tensiune în această societate bazată pe cea mai mare teamă a omului. Și în acest fel se creează anumite comportamente schizoide (lipsa interesului pentru relații sociale, răceală emoțională, apatie - n.r.) în unele segmente ale societății”, declară Cristian Hrițuc.
Tot când vine vorba despre teamă, analistul aduce în discuție expansiunea vizibilă a curentului progresist în țara noastră, poate într-un moment nepotrivit pentru o societate predominant conservatoare. Iar pe lângă social media, pe lângă accesul la informație pe scară largă ce au dus la vizibilitatea tot mai mare a acestor fenomene, clasa politică din România a pus paie pe foc în acest proces de fragmentare a populației.
Greșeala și urmările ei
„Să nu uităm de referendumul pentru familie care este, după părerea mea, cea mai mare prostie făcută de politicul românesc la acel moment”, subliniază analistul. „S-a adus în față o temă care, până atunci, nu exista în societate. Până la acel moment, noi nu aveam aceste extremisme nici de-o parte, nici de cealaltă. A fost o temă sensibilă care a împărțit societatea în două, o problematică ce a avut parte de o campanie masivă, iar astfel, acest război dintre progresism și conservatorism a ieșit la iveală”, mai spune Cristian Hrițuc.
Potrivit celor declarate de acesta în cadrul podcastului „Esențial”, clasa politică nu s-a oprit doar la acest referendum când vine vorba despre influența acesteia în ceea ce privește divizarea societății. „Partidele mainstream au folosit fenomenul LGBT-ist pe post de sperietoare pentru a combate formațiunile politice din această zonă a progresismului ce tindeau, pe alocuri, spre o discriminare pozitivă. Și de aici, pe mai departe, s-a creat acest conflict la nivel de societate”, afirmă analistul Cristian Hrițuc.