Evenimentul Zilei > Politica > Un sondaj de opinie aduce vești proaste pentru alianța aflată la guvernare. Românii nu cred că se termină cu bine
Un sondaj de opinie aduce vești proaste pentru alianța aflată la guvernare. Românii nu cred că se termină cu bine

Un sondaj de opinie aduce vești proaste pentru alianța aflată la guvernare. Românii nu cred că se termină cu bine

Un sondaj de opinie arată că alianța aflată la guvernare nu are mari șanse să-și ducă mandatul la bun sfârșit, consideră românii.

Alianța aflată la guvernare are șanse mici să-și termine mandatul, conform unui sondaj. PNL, partid aflat la conducere, alături de UDMR și USR-PLUS, a reușit să-și mențină încrederea românilor. Conform datelor unui sondaj de opinie realizat de cei de la Insomar, conform realitatea.net. 

Sondaj, concluzii: românii nu au mare încredere în alianța PNL-UDMR-USR-PLUS

Studiul sociologic a fost efectuat în perioada 8-11 februarie. În rândul populației adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani și peste. Totuși, românii nu cred că această alianță va rezista foarte mult la conducerea țării. 49% dintre repondenți au spus că structura politică nu are șanse să reziste până la finalul mandatului. Iar 34 dintre ei cred că alianța PNL-UDMR-USR-PLUS va rezista până la finalul mandatului.

La capitolul încredere în politicieni, Klaus Iohannis ocupă poziția fruntașă, cu 26%, urmat de Ludovic Orban – 17% și Marcel Ciolacu – 16%.

Același clasament este valabil și pentru întrebarea „care credeți că este cel mai popular politician din România” – Klaus Iohannis (25%), Ludovic Orban (18%) și Marcel Ciolacu (17%).

Iată și cum arată coada acestei ierarhii și cine sunt politicienii pe care îi regăsim aici. Claudiu Târziu a obținut doar 4% din voturi, în condițiile în care George Simion are 16%, iar Paul Stănescu și Emil Boc au însumat, fiecare, abia câte 1%. Nicușor Dan a obținut, la aceeași întrebare, doar 2% din voturi.

Președintele Iohannis, lider la capitolul încredere a românilor

La întrebarea „Cărui lider politic i se potrivește sintagma „Își ține promisiunile”?”, românii chestionați au răspuns: Klaus Iohannis – 23%, Ludovic Orban – 18%, Marcel Ciolacu – 17%.  La polul opus, se află Dan Barna, cu 6%, Nicușor Dan, cu 3%, și Florin Cîțu, cu 2%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, în perioada 8-11 februarie 2021, eroarea fiind de plus-minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eșantinoanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanță.

Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele sunt neponderate.