Alianța aflată la guvernare are șanse mici să-și termine mandatul, conform unui sondaj. PNL, partid aflat la conducere, alături de UDMR și USR-PLUS, a reușit să-și mențină încrederea românilor. Conform datelor unui sondaj de opinie realizat de cei de la Insomar, conform realitatea.net. 

Sondaj, concluzii: românii nu au mare încredere în alianța PNL-UDMR-USR-PLUS

Studiul sociologic a fost efectuat în perioada 8-11 februarie. În rândul populației adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani și peste. Totuși, românii nu cred că această alianță va rezista foarte mult la conducerea țării. 49% dintre repondenți au spus că structura politică nu are șanse să reziste până la finalul mandatului. Iar 34 dintre ei cred că alianța PNL-UDMR-USR-PLUS va rezista până la finalul mandatului.

La capitolul încredere în politicieni, Klaus Iohannis ocupă poziția fruntașă, cu 26%, urmat de Ludovic Orban – 17% și Marcel Ciolacu – 16%.

Același clasament este valabil și pentru întrebarea „care credeți că este cel mai popular politician din România” – Klaus Iohannis (25%), Ludovic Orban (18%) și Marcel Ciolacu (17%).

Iată și cum arată coada acestei ierarhii și cine sunt politicienii pe care îi regăsim aici. Claudiu Târziu a obținut doar 4% din voturi, în condițiile în care George Simion are 16%, iar Paul Stănescu și Emil Boc au însumat, fiecare, abia câte 1%. Nicușor Dan a obținut, la aceeași întrebare, doar 2% din voturi.

Președintele Iohannis, lider la capitolul încredere a românilor

La întrebarea „Cărui lider politic i se potrivește sintagma „Își ține promisiunile”?”, românii chestionați au răspuns: Klaus Iohannis – 23%, Ludovic Orban – 18%, Marcel Ciolacu – 17%.  La polul opus, se află Dan Barna, cu 6%, Nicușor Dan, cu 3%, și Florin Cîțu, cu 2%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, în perioada 8-11 februarie 2021, eroarea fiind de plus-minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eșantinoanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanță.

Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele sunt neponderate.