O comoară turistică a României va putea fi vizitată din nou. Are o poveste fascinantă

Brașov. Sursa foto: Dreamstime

Una dintre comorile municipiului Brașov, un monument istoric vechi de câteva sute de ani, revine în patrimoniul orașului. Primăria urmează să ia măsuri pentru a-l pune la dispoziția turiștilor care nu au mai avut acces la el de foarte mulți ani. Este vorba despre o adevărată comoară arhitectonică, unul dintre simbolurile orașului.

Guvernul a aprobat hotărârea prin care Cetățuia Brașovului a fost transmisă din domeniul public al statului în domeniul public al orașului. În acest context, autoritățile anunță că vor începe demersurile de consolidare a monumentului în vederea repunerii în circuitul turistic.

Primăria Brașov a anunțat că odată cu intrarea în vigoare a hotărârii, va începe demersurile de punere în siguranță, într-o primă fază, iar mai apoi de consolidare și de repunerea în circuitul turistic al acestui simbol al comunității brașovene.

În acest context, reprezentanții primăriei spun că procesul în urma căruia au reușit să readucă monumental în proprietatea publică a municipiului Brașov a durat 7 ani. Conform hotărârii de guvern, predarea monumentului istoric se va face în termen de 60 de zile de la intrearea în vigoare a hotărârii.

„Este un gest de normalitate, mă bucur pentru că Guvernul României a ținut cont de argumentele invocate de Municipalitate, și mă bucur pentru toată implicarea brașovenilor, pentru fiecare semnătură care a ajutat la acest demers. De astăzi Cetățuia revine în patrimoniul orașului și redevine a brașovenilor. Pentru noi, pentru administrația locală începe demersul de punere în siguranță și sper, în cel mai scurt timp, să putem redeschide porțile pentru vizitatori”, a declarat primarul Allen Coliban.

Sursa foto: Wikipedia

Cum a fost construită Cetățuia Brașovului

Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, la începutul secolului XV, pe dealul Straja, unde se află cetatea, era un turn de veghe. Acesta a fost extins în anul 1524 cu o construcție din piatră și cărămidă în formă de potcoavă. Aceasta constituie nucleul cetățuii. Poziția sa permitea supravegherea drumurilor comerciale până departe spre răsărit, dar și a incintei cetățenii.

În timp, construcția a fost extinsă, iar în anul 1529, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand și János I pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată și distrusă de armata lui Petru Rareș, domnul Moldovei. Nucleul fortificației de azi a fost ridicat din piatră undeva prin anul 1550, de trupele habsburgice.

În 1551, regele Ungariei, Ferdinand I de Habsburg, și-a extins influența și asupra Transilvaniei, fapt materializat prin instaurarea unui regim militar. În 1611 a fost amenajat un șanț cu apă și un val de pământ pentru apărarea ansamblului. În 1618, un incendiu a provocat mari stricăciuni, iar construcția a fost refăcută aproape în întregime în 1625. Doi ani mai târziu, în 1627, a început săparea unei fântâni, iar lucrătorii au străpuns straturile de pământ și calcar până la adâncimea de 81 de metri.

Prin secolul al XVII-lea cetățuia și-a pierdut din importanță și a fost folosită ca depozit, apoi drept cazarmă a plăieșilor (grăniceri). În acea vreme dealul se numea Dealul Plăieșilor. În 1688, aici s-au refugiat din fața habsburgilor o parte dintre brașoveni.

Istoria modernă a Cetățuii Brașovului

În secolul al XIX-lea cetatea și-a pierdut rolul militar, ultimele tunuri din dotarea sa fiind transportate la Alba Iulia, în 1824. Cu ocazia unor reparații mai ample, în anul 1854, a fost amenajată cisterna în sistem venețian din curtea cetății.

Din punctul de vedere al evidențelor de carte funciară, anterior zilei de 1 decembrie 1918, Cetățuia Straja a avut ca prim proprietar Trezoreria Regală Ungară. Din anul 1927, în baza Decretului – Regal nr. 972, aceste imobile intră în proprietatea statului român.

În baza Decretului – Lege nr. 87 publicat în Monitorul Oficial nr. 19/1938, Cetățuia trece în proprietatea Statului Roman, apoi a Ministerului Apărării Naționale, în folosința Ministerului Afacerilor Interne.

În anul 1974, printr-un Ordin al Ministrului de Interne, a fost înscris un drept de administrare operativă în favoarea ONT Carpați Brașov. Începând cu 1975, după primirea imobilelor în administrare, conducerea Partidului Comunist a înființat un restaurant în inima Cetății.