Lenjeria şi prosoapele prost spălate din hoteluri pot cauza alergii şi mâncărimi, iar de la toaletele nedezinfectate poţi lua ciuperci.
Lenjeria şi prosoapele insuficient de bine spălate pot cauza dermatită alergică, mâncărimi, infecţii cutanate bacteriene stafilococice, streptococice sau infecţii cu ciuperci, avertizează medicii. Aceştia susţin că există şi cazuri mai grave în care persoane care au stat la hoteluri de cinci stele s-au îmbolnă vit de râie.
Fii atent şi la toalete, dar şi la ciupercile pe care le poţi lua de pe gresie sau de pe marginea piscinelor.
Ciuperci pe şezlonguri
Lenjeria care nu este suficient de bine spălată te poate îmbolnăvi de râie. „Din cauza lenjeriei nespălate cum trebuie, poţi face infecţii parazitare precum râie sau pediculoză. Parazitul care produce râie, Sarcoptes Scabiae, este distrus prin fierberea lenjeriei, ceea ce nu se poate întâmpla la niciun hotel. Acesta este motivul pentru care există şi pacienţi care au fost diagnosticaţ i cu scabie după sejururi la hoteluri de cinci stele“, afirmă Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Folosirea toaletelor neigienizate poate determina apariţia infecţiilor cutanate bacteriene şi a dermatitei de contact. „Ideal este colacul de toaletă cu folie de unică folosinţă. Dacă nu este de unică folosinţă, îl putem spăla noi cu apă şi săpun şi să-l dezinfectăm. Aşezarea hârtiei igienice pe colacul de toaletă nu reprezintă o soluţie pentru prevenirea infecţiilor“, mai spune Oana Clătici.
Paraziţi se pot găsi şi pe robinete, pe lanţurile de la toaletă şi pe clanţe, copiii fiind cel mai frecvent afectaţi. De asemenea, micozele se pot transmite şi prin contactul cu cada, grătarul de la duş, gresia sau şezlongurile.
Furuncule din piscine supraaglomerate
Apa din piscină trebuie să fie filtrată, iar substanţele dezinfectante să nu aibă concentraţie crescută pentru că irită ochii şi mucoasele.
„Clorinarea apei distruge majoritatea germenilor, dar nu o sterilizează. Este nevoie de o anumită concentraţie a clorului, însă, în apa caldă, clorul se evaporă mai repede. Din acest motiv, pot apărea infecţii provocate de bacterii sau virusuri care au contaminat apa: afecţiuni cutanate, diaree, infecţii ale căilor respiratorii, ochilor, urechilor sau nasului“, mai spune medicul.
Pe de altă parte, excesul de clor în piscină poate determina reacţii alergice, mâncărime, uscarea excesivă a pielii, căderea sau decolorarea părului şi agravarea acneei.
Bazinele prea aglomerate şi supraîncălzirea apei favorizează înmulţirea bacteriilor care pot cauza furuncule, eczeme, foliculite, dermatite de contact sau mâncărimi. Micozele apar mai ales la nivelul picioarelor, pe tălpi sau între degete, şi se manifestă prin roşeaţă, mâncărime, băşicuţe, fisuri şi miros neplăcut.
Ciupercile se transmit şi prin obiecte contaminate precum prosoape, haine, lenjerie de pat, încăl- ţăminte. „Granulomul de piscină este provocat de o bacterie care se multiplică în piscina cu apă încălzită şi apare pe o leziune a pielii preexistentă. Apare o proeminenţă violacee care, după câteva săptămâni, ulcerează“, afirmă Oana Clătici.
Dacă mergem desculţi pe lângă piscină sau folosim încălţămintea altei persoane, pot apărea negi. Aceştia se pot înmulţi şi pot deveni dureroşi, mai ales dacă se găsesc la nivelul tălpii.
ATENŢIE LA MASĂ! Toxiinfecţii alimentare de la tacâmuri murdare
Tacâmurile nespălate pot cauza toxiinfecţii alimentare, mai ales dacă resturile alimentare au rămas între dinţii furculiţei. „Toxiinfecţiile alimentare pot să apară şi de la tacâmurile care au pe ele resturi de maioneză sau ouă“, afirmă Doru Gavrilă, medic internist la Policlinica nr. 2 din Brăila. Dacă bei din pahare nespălate, rişti să iei microbi din cavitatea bucală a persoanelor care le-au folosit înaintea ta. Astfel, pot apărea inflamaţii la nivelul buzelor sau ciuperci. „Dacă persoana care a băut înaintea ta a avut leziuni sângerânde la nivelul gurii, se poate transmite hepatita B“, completează medicul.
PREVENŢIE
Reguli sănătoase în concediu
> Nu intra în apă dacă este murdară, dacă piscina este prea aglomerată sau dacă simţi miros puternic de clor.
> Fă duş înainte şi după baia din piscină pentru evitarea afecţiunilor oftalmologice.
> După duş, aplică spray antimicotic pentru dezinfectarea picioarelor şi prevenirea micozelor.
> Nu înghiţi apă din bazin. Altfel, pot apărea infecţii cu E.Coli, giardioză sau hepatita A.
> Nu sta desculţ pe marginea piscinei, pe grătarul de duş sau gresie. Foloseşte papucii personali.
> Acoperă şezlongul cu un prosop curat.
"Din cauza lenjeriei nespălate cum trebuie, poţi face infecţii parazitare precum râie sau pediculoză."+ Oana Clătici, medic dermato-venerolog