AIEA a anunțat luni că Amano a decedat, lăsând agenția fără un lider într-o perioadă de tensiuni în creștere dintre Iran și Occident, ca urmare a deciziei Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.

Președintele american Donald Trump a reafirmat menținerea sancțiunilor asupra Iranului, iar soarta acordului de referință, pe care AIEA o supraveghează, este neclară.

„Consiliul guvernatorilor a decis să desemneze lui Cornel Feruță ca director general interimar până când un director general își va asuma funcția”, a declarat joi AIEA. Directorul general este numit de către guvernatorii celor 35 de națiuni ale agenției pe o perioadă de patru ani. Candidatul trebuie să fie aprobat de Conferința Generală. Adunarea anuală va avea loc în perioada 16-20 septembrie. Agenția nu a stabilit, încă, un termen pentru a numi un succesor permanent al Amano.

Feruță, coordonatorul șef al agenției, foarte apreciat de Amano, este candidatul probabil pentru a ocupa funcția la desemnare, citează Reuters.