Un român din SUA donează laptopuri elevilor de la sate

Un român din SUA donează laptopuri elevilor de la sate

La începutul acestui an, consulul României la Boston, Dan Dimăncescu, a donat şapte laptopuri XO unei şcoli din Braşov. Iniţiativa lui Dimăncescu se alătură unui proiect legislativ, lansat în 2006, “Un laptop pentru fiecare copil”, care însă nu a fost acceptat de deputaţi. Programul urma să lanseze şi în România inţiativa internaţională "One laptop per child" OLPC (Un laptop pentru fiecare copil).

Ulterior, autorităţile au înaintat un alt proiect, “Un calculator pentru fiecare elev”, prin care se oferea un calculator tip desktop liceenilor din clasele IX-X. Lansat, în noiembrie 2008, de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare în cadrul cărora a obţinut şi un mandate de parlamentar, proiectul a fost oprit în decembrie. Din cei peste 400.000 de elevi, doar 1.561 au primit desktopurile promise.

Prin program a fost ales un liceu din fiecare judeţ, căruia i s-au dat 35 de calculatoare. În proiect mai erau incluse, pe lângă desktopuri, pachete de software educaţional şi câte un abonament gratuit la internet, pentru trei luni.

Motivul pentru care proiectul a fost oprit înainte ca livrarea să fie realizată către toţi liceenii este legat de rezilierea contractului încheiat între ministerul Educaţiei şi companiile contractate: Altex, Siveco şi Romtelecom. Explicaţiile oferite în acest sens au fost lipsite de informaţii concrete. Reprezenţanţii Altex s-au mulţumit să declare că "proiectul câştigat de consorţiul format din Altex, Siveco Romania şi Romtelecom nu a fost lansat la momentul prevăzut iniţial, fiind astfel afectat de schimbarea majoră a climatului economic şi a cursului valutar din perioada octombrie-decembrie 2008". Jucării “prietenoase” pentru a învăţa mai uşor În acest context, românul Dan Dimăncescu, Consulul Onorific al Romaniei la Boston, a donat şapte laptopuri XO Şcolii Elementare din Sohodol, din localitatea Bran. Chiar dacă locuieşte în SUA, acesta revine frecvent în România, ocazie cu care dezvoltă diferite proiecte socială şi educaţionale. Mirela Ciucur: Cum aţi ajuns să fiţi interesat de această iniţiativă şi cum aţi decis sa iniţiaţi proiectul în zona rurală a localităţii Bran? Dan Dimăncescu: Am vizitat zona Bran frecvent, pentru o perioada de zece ani, şi am construit acolo un han tradiţional. Vizitând şcolile locale, am observat că acestea se bucură de profesori talentaţi, dar sunt slab dotate în tehnologie. Aceasta se datorează costului de cumpărare şi menţinere a computerelor desktop, cost care, în mod tradiţional, este mare.

Acestea necesită programe de software speciale, electricitate şi imprimante, de regulă scumpe, la care se adaugă şi cheltuielile cu consumabilele, cerneala şi hârtia. Pentru acest motiv, sugestia de a folosi XO, ca un instrument practic şi eficient din punct de vedere al costului, a apărut oportună, în special pentru clasele VI-VIII.

Directorul şcolii primare din Sohodol, Miron Zecheru, şi primarul comunei, Gheorghe Hermeneanu, au susţinut foarte mult proiectul. După finalizarea unei perioade de test, cu cele şapte computere cu care am contribuit, se intenţionează cumpărarea unui număr mai mare de computere XO. Profesorii au posibilitatea să împărtăşească informaţia mai departe cu elevii, prin conexiunea wireless internă. La rândul lor, elevii au un instrument “prietenos”, pe care îl iau acasă şi pe care îşi scriu temele, fiind direct accesibile pentru profesori. Cum vedeţi această iniţiativă pe viitor? Cine ar putea susţine dezvoltarea proiectului? Dacă testul iniţial este satisfăcător în următoarele două luni vom invita diferite persoane şi organizaţii pentru a discuta despre lărgirea proiectului. Printre aceştia, Marian Stas, de la Fundaţia CODECS Bucureşti, şi, posibil, senatorul Ioan Ghişe, fost primar al Braşovului.

(nr. Ioan Ghişe este cel care a propus, la Senat, proiectul “Un laptop pentru fiecare copil”. Prin proiectul său din 2006, aproximativ cinci milioane de persoane, elevi şi profesori, din învăţământul preuniversitar, ar fi primit, de la stat, un laptop).

Putem vorbi despre o zonă ţintă, în Romania, pentru a extinde această iniţiativă? Computerul XO este potrivit pentru copiii din orice şcoală, mai mult sau mai puţin dezvoltată. Iniţial, accentul proiectului s-a pus pe oferirea unui computer de şcoală eficient ca şi cost, pentru zonele mai puţin dezvoltate. Singura cerinţă este ca achiziţiile să fie făcute în cantităţi de 100 de unitati sau mai mult, pentru a beneficia de reducerile de preţ.

“Revoluţia învăţământului” prin laptopuri ieftine În ceea ce priveşte răspunsul elevilor din Sohodol cu privire la iniţiativa românului, aceasta a fost una pozitiv. În opinia lui Miron Zecheru, directorul Şcolii din Sohodol, “proiectul este extraordinar! Aceste calculatoare au extrem de multe funcţionalităţi: să filmeze, să caute pe Internet, să deseneze, să facă temele. Elevii comunică între ei. Cu toate că sunt extraordinar de deştepte, elevii au învăţat cum să comunice cu ele. Ar putea înlocui chiar ghiozdanele copiilor. Ar fi o revoluţie în învăţământ dotarea cu astfel de laptopuri.

Elevii sunt extraordinar de încântaţi. Dacă am avea bani, le-am cumpăra la toţi elevii din şcoală. S-ar putea ţine ora absolut normal, iar cu calculatorul elevii pot să filmeze lecţia. Tot ce le trece prin cap găsesc pe calculatorul acesta. Acest computer face tot ce face un calculator normal, dar mai bine”, a mai subliniat acesta.

Ce sunt laptopurile XO pentru copii? Universitatea MIT, din Boston, Massachusetts, a lansat, în 2005, o nouă iniţiativă de cercetare, pentru a dezvolta un laptop de 100 de dolari. Versiunea curentă este disponibilă pentru şcoli la 200 dolari, în cantităţi minime de 100 de unităţi. Acestea sunt un instrument de învăţare pentru copiii din întreaga lume, în special în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare.

Rezultatul este o maşinărie care arată foarte prietenos, este flexibilă, ieftină, eficientă din punct de vedere al energiei şi durabila, cu conţinut şi software destinat unui acces interactiv şi plăcut la învăţare individual. Viziunea iniţiatorului programului Nicholas Negroponte, citat de BBC, este de “a aduce computere, comunicare şi internet în ţări mai puţin privilegiate din punct de vedere economic”. În aceste moment, în România sunt peste 100 de laptopuri OLPC XO, donate diferitelor instituţii de învăţământ. Conform publicaţiei Green Report, acesta este şi cel mai “ecologic” laptop, fiind atestat în acest sens cu un certificat de mediu al unei agenţii din domeniu, EPEAT Golding, iar impact asupra mediului este de 10 ori mai mic decât media.

Primul copil din lume care a folosit acest laptop este britanicul Rufus Cellan-Jones. Acesta nu a avut nevoie de sprijin în învăţarea funcţiilor, întrucât comenzile acestuia sunt uşor de reţinut şi aplicat. Din preţul fiecărui laptop cumpărat se asigură producţia altuia nou, motiv pentru care, laptopul de 100 de dolari se achiziţionează, de fapt, la un preţ de peste 200 de dolari.

------------------------------ Interviu realizat în colaborare cu Strada32.com

Ne puteți urmări și pe Google News