Un român care risca să rămână paralizat a fost salvat de un robot. Intervenție chirurgicală istorică

Un român care risca să rămână paralizat a fost salvat de un robot. Intervenție chirurgicală istorică

Un robot de ultimă generație a fost eroul unei intervenții chirurgicale extrem de complicate, iar un bărbat a reușit să meargă din nou.

La Iași a fost consemnată o intervenție chirurgicală realizată cu ajutorul robotului Mazor X. Evenimentul a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie „Prof.dr.N Oblu”. Operația a fost esențială pentru un bărbat în vârstă de 44 de ani, din județul Bacău, care suferise un accident rutier foarte grav și nu mai putea să se deplaseze. Acum, băcăuanul poate să meargă pe propriile-i picioare.

Un robot chirurgical care poate să facă minuni pentru pacienți

În prezent, robotul Mazor X este cel mai performant din lume pentru chirurgia spinală. Bărbatul fusese transferat în stare gravă de la Spitalul din Moineşti,acolo uunde ajunsese în urma accidentului. Dacă nu s-ar fi intervenit cu această tehnologie, pacientul risca să nu mai poată merge vreodată.

„Pacientul a fost adus la noi prin transfer de la un spital din judeţul Bacău. El este victima unui accident rutier grav în urma căruia a suferit o fractură cominutivă corp vertebral L1, tip A3. Particularitatea cazului a constat în faptul că acest corp vertebral fracturat i-a produs un deficit motor incomplet, care în urma intervenţiei chirurgicale şi-a revenit aproape 100%. Vorbim despre o intervenţie chirurgicală asistată robotic - MAZOR X.” A declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

„Robotul preia imaginile, pacientul este aşezat pe masa de operaţie, este scanat”

„Operaţia se face mai întâi virtual, adică se face un plan de intervenţie, se setează operaţia din punct de vedere virtual, robotul preia imaginile, pacientul este aşezat pe masa de operaţie, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operaţia virtuală, şi abia după aceea se poate începe operaţia propriu-zisă.

E un mecanism destul de sofisticat care necesită o echipă multidisciplinară, inclusiv bioingineri. Acest robot elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană. În urma unei astfel de intervenţii chirurgicale se scurtează şi perioada de spitalizare, la două zile”. A mai spus Lucian Eva.

Ne puteți urmări și pe Google News