Primul ministru Victor Ponta a semnat la data de 7 iulie 2012, Hotărârea de Guvern 684 privind aprobarea bugetului necesar pentru pregatirea, organizarea şi desfăşurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României. Guvernula alocat 95 de milioane de lei (95.606.000 de lei) pentru cheltuieli cu referendumul. Banii erau din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. HG-ul era constrasemnat de Ioan Rus- ministrul administratiei si internelor, Victor Paul Dobre- ministrul delegat pentru administratie, Andrei Marga- Ministrul afacerilor externe, Ion Moraru- Secretarul General al Guvernului, şi Florin Georgescu- Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice.
Cea mai mare parte din aceşti bani, 86.756.000 erau alocaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor (banii ajungeau la prefecţi, BEC-uri, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi către mai multe inspectorate). SGG primea 1.950.00 de lei, bani care ajungeau la Institutul Naţional de Statistică. Autoritatea Electorală Permantă primea 5.000.000 de lei, Ministerul Afacerilor Externe primea 4.500.000 de lei, iar Serviciul de telecomunicaţii Speciale suma de 1.900.000 de lei. Banii au fost folosiţi pentru cheltuieli cu centralizarea şi prelucrarea rezultatelor votării, organizarea birourilor electorale, desfăşurarea procesului electoral şi indemnizaţiile membrilor birourilor electorale.
Cursul valutar
La data de 6 iulie, 256 de parlamentari USL au votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu şi începerea campaniei electorale pentru referendum. Pe 5 iulie 2012, un euro valora 4.4796 de lei, iar un dolar era cotat la 3.5827 de lei. Astăzi, 21 august, BNR a cotat un euro cu 4.4987 de lei, iar dolarul cu 3.6255 de lei. După declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii iulie, leul a pierdut puternic în raport cu euro, iar deprecierea maximă faţă de finele lunii iunie a fost de 4,4%, în urmă cu două săptămâni. Raportat la nivelul de vineri, leul a recuperat 3,5% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.
Crin Antonescu: „Povestea cu economia afectată de suspendarea lui Băsescu nu o înghiţim”
Crin Antonescu a respins astăzi ideea ca economia României a avut de suferit din cauza procedurii de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Legat de apelurile guvernatorului BNR la dialog şi negociere politică pentru terminarea crizei, Antonescu a spus că: „Nu ma interesează din acest punct de vedere nici măcar comentariile lui Mugur Isărescu”.”Sa nu amestecăm lucrurile. Povestea cu economia afectată de suspendarea lui Băsescu nu o înghiţim. Economia a fost pusa pe butuci de guvernările de sub Băsescu… Vom continua lupta cu toate armele democratice şi legale”, a spus Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă după decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.
CITIŢI ŞI:

  • Cine este liderul protestatarilor din Piaţa Universităţii. Revoluţionar controversat, ex-deputat PRM, secretar executiv PSD şi judecat pentru şantaj
  • REFERENDUMUL A FOST INVALIDAT!
  • Vezi când revine Traian Băsescu la Cotroceni!
  • Atmosfera de la conferinţa de presă USL. Alegerile din noiembrie sunt în ceaţă
  • Crin Antonescu: "Pentru noi, politic şi moral, lucrurile nu vor rămâne aşa"
  • Victor Ponta: "Decizia de azi sper să pună capăt crizei politice care a făcut rău României"
  • Judecătorul Tudorel Toader, strategul USL care a amânat decizia de la Curtea Constituţională
  • PNL vrea o nouă suspendare. Fenechiu: "Prin simpla lui prezenţă, Băsescu încalcă Constituţia"
  • Campania pentru demiterea lui Băsescu a lăsat USL cu datorii de 2,72 milioane de lei