Un război nuclear între SUA și Rusia ar duce la 90 de milioane de morți într-o singură zi. Cercetătorii de la Universitatea Princeton au realizat o simulare pe calculator care arată urmările apocaliptice. Planeta va fi aproape distrusă, iar miliarde de oameni vor muri de foame.
Un război nuclear ar duce la un adevărat dezastru pe glob. Experții Programului de Știință și Securitate Globală ai universității americane Princeton, au realizat o simulare grafică care arată care ar fi efectele unui astfel de conflict între SUA și Rusia.
Simularea a fost realizată în 2019 și a fost intitulată Planul A. A revenit însă în actualitate având în vedere amenințările nucleare repetate ale lui Vladimir Putin. Riscul unui război nuclear a crescut în ultimii doi ani, după ce Statele Unite și Rusia au abandonat tratatele vechi de control al armelor nucleare, au început să dezvolte noi tipuri de arme nucleare și au extins circumstanțele în care ar putea să le folosească, potrivit AFP.
Imagini apocaliptice
Simularea arată că efectele unui război nuclear ar fi catastrofale. Nu mai puțin de 90 de milioane de persoane ar urma să își piardă viața în primele ore de conflict. Scenariul simulării este următorul: Rusia ar fi prima care ar lansa un atac, SUA ar răspunde, iar apoi efectul va fi unul de domino.
În prima fază, Rusia ar încerca să distrugă bazele NATO din toată Europa prin folosirea a 300 de arme nucleare, în timp ce NATO ar răspunde cu 180 de arme, iar bilanțul morților va ajunge, în primele trei ore, la 2,6 milioane de persoane. Potrivit simulării, alte câteva sute de rachete nucleare ar fi lansate în următoarele ore. Bilanțul victimelor ar ajunge la 90 de milioane de persoane.
.
Planetă aproape distrusă
Specialiștii au evaluat și impactul pe care îl va avea un astfel de război asupra planetei. Lumea va fi lovită de o criză alimentară fără precent, iar pământul va fi acoperit de sute de milioane de tone de cenușă și funingine.
Potrivit concluziilor experților americani, în cazul unui război nuclear total ruso-american, temperatura medie la suprafaţa planetei ar scădea cu 16 grade Celsius şi 5 miliarde de oameni ar deceda. Dintre aceștia 2 miliarde ar muri de foame.
Cel mai puternic afectate regiuni ar fi ţările mari importatoare de alimente din Africa şi Orientul Mijlociu. Australia şi Noua Zeelandă ar face faţă cel mai bine unei astfel de crize, fiind departe de exploziile nucleare din emisfera nordică şi bazându-se pe recolte de grâu ce pot creşte în condiţii mai reci de climă, potrivit romaniatv.net.