Ce efecte ar avea un atac nuclear declanșat de Rusia asupra României. Analiza realizată de un expert în securitate nucleară

Ce efecte ar avea un atac nuclear declanșat de Rusia asupra României. Analiza realizată de un expert în securitate nuclearăSursa: Arhiva EVZ

Directorul de securitate nucleară al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Mitică Drăgușin, a explicat ultimele mișcări ale lui Vladimir Putin. De asemenea, el a precizat care ar fi cele mai periculoase scenarii nucleare din Ucraina.

Mitică Drăgușin a fost întrebat care ar fi efectele resimțite în România în urma unui atac nuclear tactic în Odesa sau în Insula Șerpilor. În acest context, directorul de securitate nucleară la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, a spus că a fost simulat un scenariu cu ajutorul unei de platforme dezvoltate de Institutul CBRN, Centrele de excelență chimice, biologice, radiologice și nucleare. În ceea ce privește un atac nuclear în Insula Șerpilor, Drăgușin susține că Rusia ar alege această zonă pentru a avea un „efect psihologic asupra unei zone care nu este populată”.

În același timp, dacă Rusia ar declanșa un atac nuclear în Odesa cu o rachetă tip Iskander cu o încărcătură de 400 de kilograme, încărcătură nucleară, cu rază de acțiune 500 de kilometri, zona maximă de acțiune este cuprinsă între opt și 8.5 kilometri în funcție de distanța de unde a fost lansată. Dacă acest lucru s-ar întâmpla ar produce trei efecte: șoc mecanic, efect termice și efect radiologic.

Consecințele unui atac nuclear lansat de Rusia

În primul rând, efectul termic va fi primul care va acționa și va provoca incendii și chiar arsuri grave asupra personalului și populației pe o suprafață de trei sau patru kilometri. De asemenea, la doar un kilometru și jumătate șocul mecanic ar fi foarte puternic şi ar afecta inclusiv clădirile care au structura din beton. Așadar, „până în 2 kilometri în zona aceasta efectele mecanic și termic sunt letale asupra omului”. În plus, în următorii șase kilometri, efectul termic și mecanic vor scădea.

„Efectul radioactiv care după 8 km depinde de situația meteo, de direcția vântului, de precipitații, condiții atmosferice. Noi, în platforma software de la in institut putem face scenarii și în funcție de asta putem să stabilim foarte exact un se duce norul radiologic, ce efecte termice, mecanice, radiologice avem. Deci cea mai periclitată zonă este acea dintr-un amplasament al centralelor nucleare din Ucraina”, a explicat directorul institutului.

Mai mult decât atât, cel mai periculos ar fi un atac nuclear care ar lovi o parte din acele depozite de pe amplasament care sunt în aer liber, a explicat Mitică Drăgușin. El a mai adăugat faptul că în urma simulărilor a reieșit că atacurile respective n-ar avea efecte radio-radioactive grave directe pentru România, potrivit Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News