Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, a anunțat că prețul meditațiilor va crește considerabil în următoarea perioadă, în special la matematică. Puțini elevi își vor mai permite să facă ore suplimentare.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, a anunțat că prețul meditațiilor va crește considerabil în următoarea perioadă și că părinții nu vor mai avea bani să le plătească profesorilor orele suplimentare.
„Am tras deja un puternic semnal de alarmă pe tema asta. Nu există dubii acestui aspect. Părinţii vor trebui să scoate de două ori mai mulţi bani din buzunare decât o fac în prezent. Pe scurt, dacă acum să zicem că lunar cheltuiesc 1.000 – 1.200 de lei, în cel mult un an valorile se vor dubla. Şi asta la un calcul simplu, fiindcă dacă vor dori un surplus de meditaţii şi la alte materii, atunci vom discuta despre o sumă mult mai mare!”.
El a mai spus că cei mai mulți elevi fac meditații la matematică și informatică, fiind două materii dificile.
„Matematica, care şi la ora actuală, după ultimele date, e materia care scoate cei mai mulţi bani din buzunarele părinţilor, va continua să fie prima în acest top. Informatica şi limbile străine vor fi şi ele acolo. Acestea sunt materii de care ai neapărat nevoie de asistenţă personală, fiindcă greu descifrezi tainele acestor materii de unul singur”, e de părere acesta.
Elevii vor rămâne în urmă cu materia
Iulian Cristache mai declarat că mulți părinți vor renunța la meditațiile la geografie, istorie și biologie pentru a păstra banii pentru matematică și informatică. El a spus că profesorii sunt nevoiți să respecte programa, chiar dacă elevii rămân în urmă cu materia.
„La Istorie, Geografie sau Biologie e de tocit, aşa cum ştim cu toţii! Acolo poţi face economie. Dar la matematică, informatică sau vreo limbă străină datele chestiunii se schimbă. Ai nevoie de lucru individual sub asistenţa unui profesor. Personal, nu m-aş grăbi să dau vina pe profesorii de la clasă, fiindcă nu cred că sunt direct vinovaţi. Oamenii aceia au o programă de respectat, ore de predare, ore de evaluare. Ca atare, studiul împreună, la clasă, va avea mereu de suferit, fiindcă se va afla mereu pe ultimul loc”, indică acelaşi Iulian Cristache.
Acesta a mai spus că marea problemă este că nu există egalitate de șanse și că ministrul Ligia Deca ar putea să schimbe actuala lege.
„Nivelul de pregătire al copiilor noştri e diferit, de la judeţ la judeţ. De fapt, cu excepţia copiilor cei mai buni, care de multe ori sunt şi cei care fac meditaţii, şi al liceelor private, acolo unde e un nivel înalt, în rest, învăţământul nostru nu se poate lăuda cu cine ştie ce. Şi, atunci, dacă nu există egalitate de şanse, despre ce mai vorbim?! Iată de ce vom continua să facem lobby pentru modificarea propunerilor iniţiale”, potrivit Impact.