Un pui de rechin miraculos, născut fără fecundare. În acvariu nu au trăit masculi timp de 10 ani. Cum se explică fenomenul. VIDEO

Un pui de rechin mustelus (rechin șobolan) s-a născut într-un acvariu în care erau ținute doar femele. În bazinul cu apă nu se afla niciun mascul, potrivit oficialilor italieni. În cazul de față ar putea fi vorba despre primul caz documentat de reproducere asexuată a speciei, relatează upi.com.

Puiul de rechin, căruia i s-a atribuit numele „Isperia”, s-a născut în acvariul Cala Gonone de pe insula Sardinia din Marea Mediterană. În ultimii zece ani de zile, în bazinul cu apă au trăit doar două femele de rechin mustelus sau șobolan.

Pui de rechin, dezvoltat fără fecundare

Reprezentanții acvariului Cala Gonone sunt de părere că puiul de rechin s-a născut în urma unui proces cunoscut în lumea științei drept partenogeneză, o formă de înmulțire remarcată la unele animale inferioare și la unele plante.

Acesta se referă la o celulă polară, care conține un duplicat al ADN-ului unui ovul al uneia dintre femelele rechin, ce ajunge să fertilizeze ovulul în absența spermatozoizilor. Cu alte cuvinte, este vorba despre dezvoltarea unui organism dintr-un ovul nefecundat, spune sursa citată.

Biologii marini de la acvariul Cala Gonone au transmis presei internaționale că au trimis mostre specialiștilor, pentru a fi testate și cercetate. Oamenii de știință încearcă să descopere și, în funcție de rezultate, să confirme sau să infirme dacă rechinul Isperia reprezintă o clonă genetică a mamei sale.

Mama rechinului miraculos ar fi una, potrivit italienilor, una dintre cele două femele care au petrecut ultimii zece ani în același rezervor al acvariului, fără vreo prezență masculină.

Trei specii de rechini se înmulțesc fără fecundarea ovulului

Procesul ce poartă denumirea de partenogeneza a mai fost remarcat anterior la trei specii de rechini: rechinul capot sau cap de lopată; la rechinul cu înotătoare negre și la rechinul zebră.

Oficialii de la acvariul Cala Gonone au precizat că rezultatele testului ADN ar putea determina dacă rechinul mustelus va deveni cea de-a patra specie care se poate înmulți prin partenogeneză.

Întârzierile cauzate de procesul de cercetare în contextul pandemiei de coronavirus poate influența durata studiilor. Astfel, analiza ADN-ului ar putea să dureze un timp mai îndelungat decât de obicei, precizează presa internațională.