UN PROIECT UNIC al studenților din Iași ar putea ajuta MILIOANE DE OAMENI din întreaga lume. Inclusiv pe Stephen Hawking!

UN PROIECT UNIC al studenților din Iași ar putea ajuta MILIOANE DE OAMENI din întreaga lume. Inclusiv pe Stephen Hawking!

Studenții Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au conceput un proiect revoluționar care poate ajuta persoanele paralizate de la gât în jos să scrie, folosindu-şi ochii. Ca să poată ajuta pe cele 17 milioane de persoane imobilizate din întreaga Europa, „Zupereye“ are nevoie însă de un investitor.

Ionuţ Cenac, Adrian Bulat şi Emil Condrea, studenţi în anul al III-lea la Facultatea de Automatică și Calculatoare, sub coordonarea profesorului Robert Lupu, au reușit să creez un sistem bazat pe un concept unic, prin care persoanele care au fost paralizate de la gât în jos să poată mişca cursorul pe ecranul unui laptop cu ajutorul ochilor, iar în locul în care cursorul se opreşte mai mult de o secundă, se generează, automat, un click, scrie ziaruldeiasi.ro.

Echipa de la UTI a cumpărat o pereche de ochelari video, pe ale căror lentile se vede ecranul laptopului, proiectat la o distanţă de trei metri, pe care i-au legat printr-o mufă video la laptop. Apoi, sub perechea de ochelari au amplasat o cameră video cu infraroşu, care studiază ochiul şi mişcările acestuia, gestionând mai apoi, cu ajutorul unui algoritm, mişcarea cursorului pe ecranul laptopului - corelată cu cea a ochiului. Astfel, prin mişcări foarte simple şi naturale, o persoană care nu poate vorbi şi nu se poate mişca poate accesa tastatura modificată de către studenţi, cu litere mar, care pot fi apăsate cu puţine erori, şi cu ajutorul acesteia poate scrie, în timp real, ce mesaj doreşte să transmită.

„Am ales varianta cu ochii pentru a ne adresa mai multor oameni care au diverse dizabilităţi. Ochii erau în majoritatea cazurilor organul pe care puteau să îl controleze integral. Sunt bolile degenerative ale sistemului nervos, în care pierzi, progresiv, controlul asupra corpului, însă nu şi asupra ochilor, care nu încetează să se mişte“, a declarat profesorul Robert Lupu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Sistemul studenților ieșeni a trecut deja prin primele teste la Spitalul „Bagdasar – Arseni”, din Bucureşti. Conform echipei, momentan, nu mai există o astfel de tehnologie scoasă pe piaţă. Sistemul lor însă ar fi revoluţionar nu doar pentru că ar ajuta persoanele să comunice cu rudele lor, ci ar face tratarea acestora mult mai uşoară. Pacienţii ar putea comunica direct asistentelor, apărând pe un monitor, ce îi doare, dacă vor să fie întorşi, dacă vor să ia legătura cu cineva pentru ei, iar într-un astfel de salon s-ar putea realiza un sistem complex, la care să fie conectaţi toţi bolnavii.

Planurile studenţilor sunt şi mai ambiţioase, dacă ar avea un investitor în spate. Ar vrea să găsească o soluţie pentru a instala un senzor la baza unui ecran care să nu se decalibreze atunci când pacientul îşi mişcă capul, şi ar vrea să introducă un sistem de „text to speach“, ca pacienţii să introducă fraze pe care calculatorul să le citească.

Celebrul cercetător englez Stephen Hawking foloseşte un sistem de comunicare asemănător care poate să îi redea vocea. Acesta suferă de o formă de scleroză care l-a paralizat aproape integral şi care a degenerat pe parcursul anilor. La sistemul fizicianului a lucrat o echipă de la corporaţia Intel, iar modalitatea sa de comunicare este mai complicată şi mai scumpă decât sistemul propus de studenţii ieşeni. Acesta are o tabletă conectată la bateriile scaunului cu rotile, pe care rulează o interfaţă numită EZ Keys.

Aceasta este reprezentată de un cursor care funcţionează în permanenţă pe ecran, care scanează o tastatură, Stephen Hawking putând să oprească cursorul în dreptul literei dorite printr-o mişcare a obrazului. Are posibilitatea de a controla cursorul pe ecran printr-o metodă similară, oprindu-l în dreptul icoanelor de pe desktop pe care vrea să le acceseze, putând să scrie cursuri, să navigheze pe Internet sau să folosească Skype cu ajutorul unei webcam ataşat pe calculatorul său.

Pentru a vorbi, Hawking are un sintetizator de voce care redă cu un accent descris ca fiind scandinav, american sau scoţian lucrurile pe care le redactează în diferite documente, acesta având posibilitatea de a trimite câte o propoziţie, pe rând, către sintetizatorul de voce pentru a fi citite.

 

Ne puteți urmări și pe Google News