Un proiect de lege privind protejarea spaţiului aerian moldovenesc provoacă îngrijorare la Tiraspol şi Moscova
- Paul Ciocoiu
- 21 februarie 2012, 16:32
Parlamentul de la Chişinău a adoptat săptămâna trecută, în prima lectură, un proiect de lege privind modul de acţiune a armatei moldoveneşti împotriva aeronavelor care survolează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Proiectul prevede, între altele, achiziţionarea unor avioane de vânătoare şi a echipamentului necesar pentru securizarea spaţiului aerian moldovenesc, presa rusă manifestându-şi îngrijorarea faţă de aceste pregătiri.
Textul prevede ca, pentru punerea în practică a prevederilor legate de protejarea spaţiului naţional moldovenesc, armata naţională trebuie dotată, până în 2015, cu opt avioane de război şi opt elicoptere, o investiţie estimată la 240 de milioane de dolari.
Proiectul de lege cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova prevede inclusiv distrugerea aeronavelor care vor încălca spaţiul aerian al ţării. Republica Moldova însă nu dispune de tehnica militară necesară în acest sens.
Presa rusă a avertizat că, dacă proiectul este aprobat, atunci noua lege reprezintă un pericol real la adresa trupelor staţionate în Transnistria în condiţiile în care Chişinăul consideră republica separatistă drept teritoriu moldovenesc.
Vladislav Finanghin, şeful serviciilor secrete de la Tiraspol, a declarat pentru ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, că intenţia Republicii Moldova de a se înzestra cu avioane de luptă este menită să ducă la diminuarea influenţei Rusiei în regiune şi să reprezinte un factor de presiune asupra autorităţilor separatiste în procesul de reglementare a conflictului.
Finanghin a avertizat Chişinăul că în depozitele militare din stânga Nistrului se mai găsesc încă sisteme de rachetă uragan capabile să lovească ţinte oriunde pe teritoriul Republicii Moldova. El mai apreciază că banii pentru cele opt avioane şi tot atâtea elicoptere vor veni, probabil, din partea NATO sau a României.
Potrivit ministrului moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, anul trecut spaţiul aerian moldovenesc a fost încălcat de 16 ori. Oficialul a respins, într-un interviu acordat postului Europa Liberă, interpretările date proiectului de lege de către Tiraspol şi Moscova, subliniind că este vorba de o legislaţie prezentă în oricare stat suveran şi independent.