Un primar din județul Arad a fost condamnat la închisoare. Câți ani a primit?

Un primar din județul Arad a fost condamnat la închisoare. Câți ani a primit?

Marian Toader, primar al unei comune din Arad, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și spălare de bani.

Marian Toader, primar al comunei Zăbrani din județul Arad, a fost condamnat definitv la închisoare.

Sentința dată de Curtea de Apel Timișoara indică o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare cu executare.

Fost membru PNL până în 2020, Marian Toader este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat. pentru asta a primit un an de închisoare.

La sentința sa se mai adaugă trei ani pentru abuz în serviciu și încă trei ani pentru spălare de bani.

Primar din Arad, condamnat la închisoare cu executare

Instanța a comasat cele trei condamnări într-o singură pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare. Asta înseamnă cea mai grea pedeapsă primită și o treime din celelalte.

Odată cu condamnarea la închisoare cu executare acestuia i-au fost anulate și câteva drepturi. Printre ele menționăm dreptul de a mai deține orice funcție publică.

În același dosar, Radu Viorel-Popa a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar Valer Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare. De asemenea, Jean Cîrja și el a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

DNA a anunțat în anul 2015 că încă din perioada 2010 - 2014, Marian Toader și Radu Viorel Popa (reprezentant al firmelor Belle Fruct şi Best New Mill) au format un grup infracțional organizat.

Comunicatele DNA

Ulterior s-au mai alăturat „grupului infracțional” Jean Cîrja şi Valer Pop, reprezentanţii unor firme, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

„Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de Popa Viorel este de 13.666.917 lei.

reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole”, se arată într-un comunicat DNA de la acea vreme.

„O parte din foloasele obţinute (1.911.580 lei) de inculpaţii Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer.

Această parte a fost ulterior supuse unor proceduri de „albire” sau „spălare”, pentru a crea aparenţa de legalitate.

Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat şi obţinut rambursarea TVA, în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operaţiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanţate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operaţiuni comerciale scutite de TVA)”, mai preciza DNA la acea dată, potrivit Agerpres.