Un politician din Republica Moldova ia parte la dezbaterile de la Maastricht
- Nicolae Comănescu
- 29 aprilie 2024, 23:22
Premieră politică pentru Republica Moldova. Valeriu Chilețchi, fost deputat PLDM, vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, s-a înscris în acest an în cursa pentru postul de Președinte al Comisiei Europene. Marți seară, politicianul a anunțat că participă la dezbaterea de la Maastricht, acolo unde reprezintă Mișcarea Creștină Politică Europeană, ECPM. El a urcat pe scenă alături de mai mulți politicieni europeni printre care s-a aflat și Ursula von der Leyen.
Dezbaterea ce se desfășoară Maastricht reprezintă momentul politic al primăverii pentru alegătorii europeni. Organizatorii au adus în această seară pe scenă opt candidați, care vor să conducă destinele „Bătrânului Continent”.
Participare foarte importantă a unui politician din Republica Moldova, la dezbaterile de la Maastricht
Fiecare pretendent la funcția de Președinte al Comisiei Europene își va reprezenta propriul partid politic pe podiumul din Maastricht, locul unde a apărut Tratatului de la Maastricht din 1992, care a înființat Uniunea Europeană. Candidații vor răspunde la întrebările moderatorilor, care sunt experți pe temele alese de tinerii europeni. Astăzi are loc cea de-a treia ediție a dezbaterii de la Maastricht.
Valeriu Ghilețchi candidează pentru șefia Comisiei Europeană, care este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic. Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative europene. În același timp, ea pune în aplicare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului UE.
În perioada 6 – 9 iunie 2024, peste 370 de milioane de oameni din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt chemate să voteze la alegerile europene, după cum notează realitatea.md.
Maia Sandu, discurs la Bruxelles
Altfel, Președintele Republicii Moldova ,Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială la Bruxelles, a rostit un discurs în deschiderea Conferinţei anuale privind bugetul Uniunii Europene, în care a pledat pentru un plan Marshall pentru ţara sa şi pentru Ucraina vecină, arătând că ambele au de suferit de pe urma războiului Moscovei.
Liderul de la Chișinău a declarat că inima europeană „bate mai puternic ca niciodată” în Moldova, odată ce ţara se pregăteşte să adere la UE. „Pentru noi, apartenenţa la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante şi pe care nu le luăm ca de la sine înţelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră şi, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”,