Potrivit unor cifre din interiorul partidului, En Marche!, denumirea ințială a formațiunii, are aproape 360.000 de aderenți și nu mai puțin de 3.162 de comitete în toată Franța. Macron spune că este o mișcare progresivă,  care unește atât stânga, cât și dreapta politică.

Potrivit unor analize făcute de strategii președintelui Franței, din România s-ar putea ralia mișcării europene cam 40 la sută din electorat, procent pe care l-ar putea da formațiunile care ar intra în partidul european: USR (12%) Mișcarea România Împreună (11%), ALDE (10%) și Pro România (9%).

Emmanuel Macron vrea ca pentru alegerile europarlamentare să creeze un pol puternic în Parlamentul European, care să îi pună în inferioritate și pe populari și pe socialiști.

ALDE, condusă de fostul premier belgian Guy Verhofstadt, este a patra forţă politică în Parlamentul European și dorește să intre într-o alianță cu formațiunea lui Macron.   

În aceste condiții, rămâne de văzut dacă ALDE România, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, rămâne în grupul liberal-democraților europeni, revine în PPE sau chiar în grupul socialiștilor.

 

Te-ar putea interesa și: