Autoritățile orașului Mainz au dat o adevărată lovitură financiară datorită pandemiei de coronavirus. Având în vedere că BioNTech a fost înființată în 2008, în Mainz, datoriile orașului ar putea deveni istorie datorită succesului pe care compania l-a înregistrat cu producția vaccinurilor împotriva Covid-19, veste care s-a răspândit rapid în Germania.
La această situație s-a ajuns după ce vaccinul împotriva Covid-19 produs de BioNTech și Pfizer a livrat în toată lumea. Au fost peste 2 miliarde doze. Conform ultimelor estimări, profitul celor două companii va depăși 10 miliarde de euro.
În acest context, taxele plătite în SUA și Germania vor depăși 3 miliarde de euro. Prin urmare, orașul Mainz va beneficia de o mare parte din sumă.
Oficial, nu se știe cât anume, dar reprezentanții administrației locale spun că orașul cu 220 de mii de locuitori va încasa din taxe de la companii peste 1 miliard de euro în 2021. În 2020 au încasat 173 milioane de euro.
„Prioritatea noastră este să scăpăm de datoria de 634 milioane euro până la finalul lui 2022. Avem, deja, un consens politic în acest sens și până nu plătim toate datoriile, nu facem cheltuieli discreționare”, a declarat spus Gunter Beck (director financiar al orașului) pentru Financial Times.
Urmează vremuri bune pentru cei care locuiesc în Mainz
Potrivit datelor de la Bundesbank, orașul Mainz a înregistrat în 2020 cea mai mare datorie publică pe cap de locuitor. Autoritățile încearcă de peste un deceniu să scape de datorii.
Acum, orașul care are un centru universitar apreciat în Germania va avea un surplus de 1,1 miliarde de euro din taxe. Autoritățile locale estimează ca suma să crească la aproximativ 500 milioane în 2022.
Pe lista investițiilor se află transformarea orașului într-un hub de biotehnologii, care ar urma să aducă încă 5 mii de noi locuri de muncă. În acest context, taxele locale pentru firme vor scădea cu cel puțin o tremie în 2022.
Au fost anunțate investiții uriașe
Asta înseamnă o economie de peste 350 milioane de euro pentru firme. BioNTech și Pfizer au anunțat că vor investi peste 1 miliard euro în zonă pentru a construi mai multe sedii. Din această afacere va câștiga și Merck, companie care produce nanoparticule pentru serul dezvoltat de BioNTech/Pfizer.
Altfel, BioNTech/Pfizer și Moderna sunt presate public să ofere tehnologia de producere a serului și țărilor sărace. Companie americană Moderna înregistrază din partea acționarilor săi o presiune tot mai mare.
Se cere scăderea prețului pentru fiecare doză de ser și mutarea unei părți a producției în țările mai puțin dezvoltate. Moderna a primit până acum de la statul american peste 2,5 miliarde de dolari sprijin pentru cercetare, conform alephnews.ro.