Un opozant al regimului lui Vladimir Putin spune că sancțiunile Occidentului funcționează și că nu trebuie stopate: „Sancțiunile transformă în mod fundamental economia Rusiei”
- Maria Miron
- 8 iunie 2022, 22:16
În vreme ce presa de la Moscova anunță că economia Rusiei nu a avut de suferit de pe urma sancțiunilor impuse de Vest, Vladimir Milov, fost consilier al lui Alexei Navalnîi, spune că economia rusă a fost supusă unor transformări fundamentale din pricina embargoului.
Vladimir Milov a fost ministrul adjunct al Energiei în Rusia anului 2002, atunci când avea să constate că Vladimir Putin încearcă să saboteze orice schimbare, motiv pentru care a decis să părăsească Federația Rusă, imediat după arestarea lui Alexei Navalnîi.
Opozant al lui Vladimir Putin spune că sancțiunile impuse de Occident dau roade
„Dacă nu aș fi făcut asta, aș fi și eu în închisoare”, spune Milov, care, întrebat dacă sacțiunile economice au un impact asupra economiei Rusiei, declară:
„Mai mult decât pare. Ei degradează nivelul de trai și viitorul industriei din Rusia. Sancțiunile transformă în mod fundamental economia Rusiei. Ele funcționează, iar Occidentul nu trebuie să renunțe la ele”, mai transmite Vladimir Milov, fost ministru adjunct în Ministerul Energiei rus, conform Mediafax.
Oligarhii rușii fug din țara lor, de teama sancțiunilor
Mai mulți afaceriști din Rusia au decis să părăsescă țara în luna aprilie 2022. Printre ei, magnatul aluminiului, Oleg Deripaska. Acesta ar fi decis să plece în Turcia, asta pentru că unul dintre iahturile sale, un Clio de 73 de metri, a fost văzut în largul coastei Gocek, conform Reuters.
Pe lângă asta, alte două super-iahturi deținute de Roman Abramovici, un alt miliardar de origine rusă, au fost văzute acostând în porturile Turciei, conform Digi 24.
Roman Abramovici a pierdut două avioane dintr-o lovitură
Mai mult, în iunie, Ministerul american al Justiției a dispus confiscarea a două avioane care aparțin oligarhului rus Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal, Chelsea Londra. Oficialii din Statele Unite au motivat decizia pe care au adoptat-o spunând că cele două nave ale lui Roman Abramovici ar fi fost utilizate încălcând sancțiunile impuse împotriva Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina, după cum relatează agenția de presă AFP.
Astfel, ministerul american al Justiției a explicat, în documentele juridice pe care le-a emis, că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, au zburat pe teritoriul rusesc după data de 2 martie. La momentul respectiv au fost instituite reglementările americane asupra exporturilor.
Ambramovici se implică în războiul din Ucraina
Cele două avioane, în valoare de peste 400 milioane de dolari, sunt de origine americană. Iar proprietarul lor, miliardarul Roman Abramovici, a dispus ca acestea să zboare în martie până în Rusia fără să fi cerut licenţă specială de reexport, potrivit ministerului.
Roman Abramovici, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a încercat să intermedieze negocierea unei încetări a războiului din Ucraina. Nu a avut succes, astfel că a dispărut, o bună perioadă de timp din atenția publicului.