Un ofiţer SPP s-a înecat în mare la Neptun. Plajele din sudul litoralului nu au salvamari

Un ofiţer SPP s-a înecat în mare la Neptun. Plajele din sudul litoralului nu au salvamari

Bărbatul de 30 de ani, angajat al SPP, era în concediu de odihnă la mare, împreună cu prietena lui. În jurul orei 16,30 tânăra a sunat, speriată, la 112 cerând ajutor. Bărbatul care intrase în mare să înoate dispăruse în valuri.

Mai mulţi scafandri de la ISU Dobrogea ajunşi la faţa locului au reuşit să-l găsească în apă, dus de curenţi, la câţiva zeci de metri de locul în care se scăldase. În ciuda eforturilor medicilor SMURD, tânărul nu a mai putut fi salvat. Trupul neînsufleţit a fost transportat la morga Spitalului municipal din Mangalia. Prietena lui, tot angajată a SPP, este în stare de şoc. Poate că tânărul ar fi scăpat cu viaţă dacă pe plajă ar fi existat salvamari care să intervină la timp.

De la începutul sezonului estival, cel puţin patru turişti au murit înecaţi din cauza lipsei salvamarilor pe plajele litoralului. Dacă în anii trecuţi, erau plătiţi de guvern de la rezerva de stat, în urmă cu o lună, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a anunţat Consiliul Judeţean Constanţa că serviciile de salvamar şi de prim ajutor trebuie plătite de către primăriile de pe litoral. Şefii asociaţiilor de salvamari s-au revoltat invocând faptul că plajele sunt domeniu public de interes naţional, nu aparţin autorităţilor locale. “ Am aflat că fostul ministru Daniel Chiţoiu, a tăiat cu de la sine putere paragraful din Ordonanţa 19/2006 care spunea că salvamarii trebuie plătiţi din banii care ajung la ministerul Mediului din închirierea plajelor. Ceea ce a făcut acest domn este o crimă”, a declarat, indignat,pentru EVZ, şeful Asociaţiei Salvamarilor din 2 Mai şi Vama Veche. 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel  Dragomir,  şi primarul Radu Mazăre spuneau zilele trecute că ar fi primit asigurări că guvernul va plăti serviciile de salvamar până la 1 august. Aşa că din data de 1 iulie, cel puţin la Constanţa şi Mamaia, salvamarii vor începe, oficial, munca. Primarul comunei Limanu, Iustin Urdea, nu a aşteptat însă „pomana guvernului”. În Vama Veche şi 2 Mai, care aparţin de Limanu, şi unde vin mulţi tineri, existând şi o tabără de vară pentru 250 de copii, salvamarii muncesc încă din minivacanţa de 1 Mai, pe răspunderea primarului. Plajele care rămân în continuare fără salvamari sunt Năvodari, Eforie Nord, Eforie Sud  şi salba de staţiuni din sudul litoralului, care aparţin de Mangalia. „ Plajele sunt ale ministerului Mediului, prin Apele Române, nu sunt ale primăriei, nu avem bani să plătim salvamarii” spunea recent primarul Mangaliei, Cristian Radu.