Ghana a anunțat un nou virus mortal, Marburg. Această boală este asemănătoare cu Ebola, iar două persoane deja sunt infectate. Specialiștii au dezvăluit că nu există un leac pentru ea.
Ghana a confirmat primele două cazuri de de infectare cu virusul mortal Marburg, boala asemănătoare cu Ebola.
Ambii pacienţi s-au stins din viață în spitalul din regiunea sudică Ashanti. Specialiștii au trimis testele lor într-un laborator din Senegal pentru a găsi o explicație.
Autorităţile sanitare locale au anunțat că 98 de persoane sunt plasate în prezent în carantină, fiind cazuri de contact suspectate. Specialiștii au mai precizat că nu există un leac pentru Marburg, dar că s-au descoperit câteva tratamente pentru a ține boala sub control, în special consumul de apă.
Virusul se transmite oamenilor de la liliecii de fructe şi se răspândeşte prin transmiterea fluidelor corporale. Medicii au declarat că boala este fatală, iar primele simptome sunt durerile de cap, febra, durerile musculare, vărsăturile cu sânge şi sângerarea.
Virusul fără leac
Oficialii avertizează oamenii să stea departe de peşteri şi să gătească bine toate produsele din carne înainte de a le consuma. În Africa, au fost raportate focare anterioare şi cazuri sporadice în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud şi Uganda, potrivit OMS. Primul focar Marburg a avut loc în Germania în 1967, când şapte persoane au murit.
Peste 200 de persoane au murit în Angola în 2005, cel mai mare și periculos focar de Marburg, conform OMS.
OMS descrie virusul Marburg drept „următoarea mare amenințare pandemică”, fiind „predispus să genereze epidemii”.
Francis Kasolo, trimis al OMS în Ghana, spune că „autoritățile sanitare sunt pe teren, investighând situația, și se pregătesc pentru un posibil răspuns la focar. „Colaborăm îndeaproape cu țara pentru a intensifica detectarea, a urmări contactele, a fi gata să controlăm răspândirea virusului”, declară Kasolo.
Acest virus înfiorător are o rată a mortalității cuprinsă între 15-90%, raportat la numărul de infectări. Specialiștii sunt îngrijorați, mai ales de când au apărut noi cazuri în lume, potrivit BBC.