Medicii încearcă să descopere ce virus cauzează moartea misterioasă a persoanelor care suferă de sângerări nazale

Medicii încearcă să descopere ce virus cauzează moartea misterioasă a persoanelor care suferă de sângerări nazale Sursa: Arhiva EVZ

O boală mortală care provoacă sângerări nazale le dă bătăi de cap medicilor. Simptomele includ febră, dureri de cap și oboseală. Până acum, 13 cazuri ale acestei boli ciudate au fost raportate în regiunea Lindi, din sud-estul Tanzaniei. Trei persoane au murit, a anunțat miercuri guvernul.

Noi cazuri

O echipă de medici și experți în sănătate se chinuie să investigheze boala, care pare similară cu o febră hemoragică virală. Directorul medical al țării, Aifello Sichalwe, a declarat că toți pacienții au fost testați negativ pentru viruși similari Ebola și Marburg, precum și pentru Covid.

Unul dintre pacienți și-a revenit complet, în timp ce ceilalți sunt izolați, a spus el. „Guvernul a format o echipă de profesioniști care încă investighează această boală necunoscută”, a adăugat el. El a făcut apel la oamenii din zonă să rămână calmi.

Președintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a declarat că boala „ciudată” raportată la Lindi ar fi putut fi cauzată de „interacțiunea în creștere” dintre oameni și animalele sălbatice. Dacă virusul a sărit de la un animal la oameni, asta ar face din acesta o boală zoonotică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că bolile zoonotice devin o problemă în creștere în Africa. Dar nu doar Africa este afectată - așa cum se poate observa cu variola maimuței, care acum se răspândește neobișnuit la nivel global.

Un virus mortal

Variola maimuței a fost limitată anterior la Africa, dar provoacă focare uriașe în Marea Britanie, Europa și SUA în această vară. „A existat o creștere cu 63% a numărului de focare zoonotice în regiune în deceniul 2012-2022, comparativ cu 2001-2011”, a spus OMS.

Motivele pentru creșterea îngrijorătoare includ o populație în creștere și cererea de alimente derivate de la animale. Experții au avertizat că trebuie luate măsuri pentru a preveni Africa să devină „un punct fierbinte al bolilor infecțioase emergente”. Aceasta vine după ce Ghana a raportat săptămâna trecută două cazuri suspecte de virus Marburg - care are o rată a mortalității de până la 90%.

Aparținând aceleiași familii cu Ebola, virusul Marburg provoacă simptome precum febră mare și sângerări interne și externe. Cei doi pacienți, care au murit din păcate, au fost duși la un spital local cu simptome care au inclus diareea, febra, greața și vărsăturile, potrivit The Sun.