Un nou tratament împotriva cancerului. Cercetătorii au făcut o descoperire importantă

Un nou tratament împotriva cancerului. Cercetătorii au făcut o descoperire importantăMedic. Sursă foto: Unsplash

Un nou tratament împotriva cancerului. O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii California din San Diego (UCSD) a identificat o enzimă care favorizează creşterea tumorii în adenocarcinomul ductal al pancreasului (ADP), cel mai frecvent tip de cancer pancreatic.

Ce au descoperit cercetătorii

Enzima, denumită MICAL2, era cunoscută ca având un rol important în migrarea şi morfologia celulelor. Când au măsurat expresia genelor în celulele din tumorile ADP, cercetătorii au descoperit o producţie excesivă de MICAL2 în comparaţie cu celulele sănătoase ale organismului, asociind pentru prima dată enzima de cancerul pancreatic.

Cancer tratament

Cancer tratament. Sursa foto: Pixabay

Se pare că pacienții care aveau o expresie scăzută de MICAL2 în celulele tumorale au supravieţuit de două ori mai mult faţă de pacienţii cu o expresie ridicată a enzimei, ceea ce sugerează că MICAL2 este implicată în progresia cancerului pancreatic într-un stadiu avansat.

Enzima MICAL2 a redus foarte mult activitatea căii KRAS

Cercetătorii au descoperit și că MICAL2 are un efect de stimulare a căii de semnalizare KRAS, care controlează creşterea, proliferarea şi moartea celulelor. Calea KRAS este cunoscută ca având un rol esenţial în creşterea tumorilor în cancerul pancreatic şi în extinderea către alte ţesuturi ale organismului.

cancer

Cancer. Sursa: arhivă EVZ

În studiile realizate în laborator, dezactivarea genei care controlează enzima MICAL2 a redus foarte mult activitatea căii KRAS. Astfel, atunci când celulele tumorale au deficit de MICAL2, calea KRAS nu mai este capabilă să furnizeze nutrienţi celulelor tumorale, ceea ce duce la moartea acestora.

Un nou tratament împotriva cancerului

MICAL2 poate reprezenta o ţintă terapeutică promiţătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic, a spus Andrew Lowy, şef al diviziei de chirurgie oncologică la Şcoala de Medicină a UCSD. Cecetătorii sunt foarte încrezători.

“Credem că este posibil să ţintim MICAL2 cu medicamente, pentru că este o enzimă dintr-o clasă de proteine împotriva cărora au fost deja dezvoltate cu succes tratamente pentru alte afecţiuni. Lucrăm în prezent la identificarea unor medicamente-candidat pentru a avansa către blocarea funcţiei MICAL2 în cancerul pancreatic”, a afirmat prof. Andrew Lowy, citat desciencedaily.com.

Ne puteți urmări și pe Google News