Un nou studiu a descoperit o legătură între șobolani și oameni

Un nou studiu a descoperit o legătură între șobolani și oameni

La un deceniu după ce oamenii au descoperit că șobolanii de laborator își salvează camarazii din aceeași specie, noi cercetări de la Universitatea din California au identificat regiunile creierului care conduc șobolanii să acorde prioritatea apropiaților săi aflați în dificultate.

Constatările făcută sugerează că altruismul, indiferent dacă este vorba de rozătoare sau de oameni este motivat de legătura socială și de familiaritate, nu de simpatie sau de vinovăție. „Am constatat că identitatea de grup a șobolanului aflat în dificultatea influențează răspunsul neuronal și decizia de a ajuta, dezvăluind mecanismul biologic al prejudecății în grup ”, a declarat autorul studiului, Daniela Kaufer, profesor de neuroștiințe la UC Berkeley.

Ajutor între camarazi

Descoperirea unei rețele neuronale implicate în ajutorul oferit de șobolani, ca și la oameni, oferă noi dovezi că îngrijirea altora se bazează pe un mecanism neurobiologic comun între mamifere. Cercetătorii au descoperit prin fotometria cu fibre, imagistica cu calciu și alte instrumente de diagnostic, că toți șobolanii pe care i-au studiat au experimentat empatie ca răspuns la semnele de suferință a altui șobolan. Acest lucru a fost declanșat doar dacă șobolanul era de același tip cu cel care oferea ajutor sau membru al grupului său.

„În mod surprinzător, am constatat că mecanismul asociat cu empatia este activat atunci când un camarad se află în dificultate, indiferent dacă este sau nu din grup”, a spus Kaufer. „În schimb, mecanismul asociat cu semnalizarea recompensei a fost activă doar pentru membrii grupului și corelată cu ajutorul.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru acest studiu, peste 60 de perechi de șobolani au fost monitorizate pe parcursul a două săptămâni. Unele perechi proveneau din aceeași specie, altele nu. În fiecare proces, un șobolan a fost prins în interiorul unui cilindru transparent, în timp ce celălalt se plimba liber în jurul său. În timp ce șobolanii care nu erau captivi au semnalat empatie ca răspuns la situația șobolanilor prinși, ei au lucrat pentru a-i elibera pe cei care făceau parte din grupul lor.

Motorul creierul uman: apartenența socială

Mai mult, oamenii și alte mamifere împărtășesc aceeași empatie, ceea ce înseamnă că putem avea părtiniri similare față de grupul nostru, atunci când vine vorba de a-i ajuta pe alții. „În general, descoperirile sugerează că empatia nu înseamnă și ajutor, acest lucru fiind crucial. Așadar, dacă doriți să motivați oamenii să îi ajute pe cei care sunt în suferință, este posibil să fiți nevoiți să le măriți sentimentul de apartenență la grup și să lucrați la o identitate comună.”

„Încurajator”, a adăugat ea, „descoperim că acest mecanism este foarte flexibil și este determinat, în primul rând, de experiența socială. Vom încerca acum să înțelegem cum se schimbă motivația pro-socială atunci când șobolanii devin prieteni și cum se reflectă acest lucru în activitatea creierului lor ”, a spus Earth Mystery News.