Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud și-a proclamat oficial independența

Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud și-a proclamat oficial independența

Sudanul de Sud şi-a proclamat, astăzi, oficial independenţa, în timpul unei ceremonii desfășurate la Juba, la care au fost prezenți numeroși lideri străini și zeci de mii de sud-sudanezi, transmite BBC. Printre cei care au luat parte la eveniment s-au numărat președintele Sudanului, Omar al-Bashir, liderul ONU, Ban Ki-Moon și fostul secretar american de Stat, Collin Powell.

Şeful Parlamentului sud-sudanez, James Wanni Igga, a fost cel care a anunţat ”declaraţia de independenţă a Sud-Sudanului”, în faţa zecilor de mii de oameni participanți la ceremonie. Președintele american Barack Obama a anunțat că Statele Unite recunosc oficial noua republică, începând cu data de 9 iulie. China, Marea Britanie, Franța, Uniunea Europeană au anunțat, de asemenea, că recunosc Sudanul de Sud. Cea mai mare ţară africană se împarte între nord şi sud, dând naştere celei de-a 193-a naţiuni recunoscute de ONU şi al 54-lea stat membru ONU, din Africa. Decizia de separare a fost luată în urma unui referendum, în luna ianuarie, în care 99% dintre cele patru milioane de alegători care s-au prezentat la urne au votat "pentru" independenţă. Scrutinul era prevăzut într- un acord din 2005, menit a pune capăt celor două decenii de război civil, în care au murit 1,5 milioane de oameni.

Noul stat va fi bogat în resurse de petrol, dar sărac în infrastructura de exploatare a rezervelor naturale. Va fi unul dintre cele mai slab dezvoltate state ale lumii, cu o populaţie de circa 9,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 619.745 de kilometri pătraţi.

Festivităţile au început imediat după miezul nopţii, în centrul viitoarei capitale, Juba. În ajunul evenimentului istoric, posturile de radio au difuzat noul imn al Sudanului de Sud. Preşedintele sudanez, Omar al-Bashir, şi-a exprimat sprijinul pentru noul stat, sperând ca acesta să fie unul "sigur şi stabil".

"Le dăm binecuvântarea fraţilor noştri din sud pentru noua lor ţară şi le urăm succes", a spus Bashir, cel care a semnat acordul din 2005 cu Armata de Eliberare a Poporului Sudanez (AEPS).

Probleme în suspans

Nordul dominat de musulmani şi sudul, în care creştinii sunt mai numeroşi, mai au, însă, multe dispute de rezolvat, printre care trasarea unei graniţe între cele două state, împărţirea datoriilor Sudanului şi a rezervelor petroliere.

Prioritară pentru Kartoum este acum negocierea unui acord favorabil pe tema veniturilor obţinute din petrol, având în vedere că majoritatea câmpurilor petroliere se află în sud, iar conductele petroliere ajung în nord, în Portul Sudan la Marea Roşie. În acest moment, veniturile sunt împărţite în mod egal.

Cetăţenia este o altă problemă disputată, condiţia juridică a sudiştilor care trăiesc în nord fiind acum revocată. La începutul săptămânii, mii de funcţionari pu blici din sud, care lucrau în nord, au fost nevoiţi să-şi dea demisia, înainte de "marea separare". ONU speră să-şi poată păstra forţele de menţinere a păcii în nord, în două regiuni care au sprijinit Armata de Eliberare.

"Republica Sudan recunoaşte Republica Sudanului de Sud ca pe un stat independent, potrivit graniţelor existente la 1 ianuarie 1956." BAKRI HASSAN SALEH, ministru

INDEPENDENŢĂ

Securitatea şi sărăcia, provocări în faţa noii naţiuni

Jurnalista sudaneză Lina Alamein, de la ziarul "Alakhbar" din Kartoum, a povestit, în exclusivitate pentru "Evenimentul Zilei", situaţia din ţara sa. Ea crede că e puţin probabil să existe astăzi festivităţi în nord.

Câteva persoane, printre care şi lideri politici, au anunţat că vor instala un "cort de doliu" în capitală, pentru că majoritatea cetăţenilor consideră că este o zi tristă pentru ţara lor. Sudanul nu va mai fi niciodată teritoriul de un milion de kilometri pătraţi, spune ziarista.

Cea mai mare provocare pentru Sudanul de Sud va fi păstrarea securităţii. În sud există încă miliţiile înarmate, care se luptă cu guvernul local. Executivul nu oferă servicii minime pentru cetăţeni, cum sunt sănătatea şi educaţia, iar nivelul sărăciei şi cel al şomajului sunt foarte ridicate, explică Lina.

Autorităţile nu au creat locuri de muncă şi nu au pregătit în niciun fel populaţia pentru ceea ce va urma. Noul stat va rămâne îndatorat faţă de Kartoum şi după obţinerea independenţei mult visate. Acordul dintre cele două părţi prevede că sudiştii pot rămâne, legal, în nord timp de nouă luni. Frontiera nu este delimitată şi asta ar putea fi o problemă în câteva luni.

"Unii cred că independenţa va încuraja alte zone separatiste să dorească acelaşi statut, dar eu cred că oamenii vor învăţa din această experienţă. Regiunea Darfur, de pildă, s-ar putea separa, dacă experienţa sudului va fi una succes, dacă noua ţară va reuşi să se dezvolte pe cont propriu", a mai spus jurnalista.

Ne puteți urmări și pe Google News