Evenimentul Zilei > Sport > Un nou scandal în sportul românesc. După Simona Halep, o altă sportivă a fost suspendată provizoriu pentru dopaj
Un nou scandal în sportul românesc. După Simona Halep, o altă sportivă a fost suspendată provizoriu pentru dopaj

Un nou scandal în sportul românesc. După Simona Halep, o altă sportivă a fost suspendată provizoriu pentru dopaj

Cazul sportivei vine la doar câteva luni după ce Simona Halep a fost testată pozitiv la Roxadustat, în urma unui control antidoping efectuat la US Open 2022. În cazul scrimerei, care ocupă ocupă locul 18 în ierarhia mondială, este așteptată o decizie finală în ceea ce după ce se va analiza și proba B.

Maria Boldor a fost testată pozitiv la un control antidoping. Boldor este cea care a adus prima medalie la un Campionat Mondial pentru floreta feminină a României în ultimii 20 de ani. În urma testării și a rezultatului pozitiv a fost suspendată provizoriu începând cu 11 ianuarie 2023. Floretista a fost depistată pozitiv la un control din luna decembrie la cererea ANAD.

„Proba A a Mariei Boldor este pozitivă. Urmează să se efectueze și proba B”, a declarat un oficial al Federației Române de Scrimă. Substanța interzisă pe care ar fi folosit-o sportiva este ostarină, aceeași cu care a fost găsit dopat și Lucian Bute, în urmă cu șapte ani.

Este al doilea caz de dopaj în familia Boldor

Surse din cadrul ANAD au confirmat pentru Gazeta Sporturilor acest caz și au dezvăluit că substanța folosită este Ostarină, un steroid anabolizant care se ia pe care orală, substanță considerată de trei ori mai puternică decât testosteronul și supranumită și „substanța trișorilor”.

„Cazul este în curs de gestionare, iar noi suntem autoritatea de gestionare a rezultatelor. A fost în planul nostru de control doping, era și acest control doping în afara competiției”, a declarat Gabriela Andreiașu, director general în cadrul ANAD.

Scrimera legitimată la clubul Steaua, în vârstă de 26 de ani, ocupă locul 18 în ierarhia mondială și primul său rezultat major a fost la CM de anul trecut.

Se pare că nu este primul caz de dopaj în familia Boldor. Sora Mariei, Alexandra, scrimeră și ea, deși la alt nivel decât sora ei, a primit o suspendare de patru ani după ce a fost depistată pozitiv la cocaină, considerată a fi o substanță de abuz.

Simona Halep ar putea ieși din top 20 WTA

Dacă Halep va ajunge până pe locul 19 în clasamentul WTA, jucătoarea de tenis riscă să părăsească top 20 în luna februarie. Sportiva are de apărat punctele cucerite la turneul din Dubai. Ea a ajus până în semifinalele turneului în ediția din 2022. Organizatorii turneului de la Dubai au anunțat lista jucătoarelor care se vor afla pe tabloul pricipal. Simona Halep nu a fost inclusă nici pe această listă. Competiția din Dubai va avea loc în perioada 19 – 25 februarie, iar câștigătoarea va obține 1.000 de puncte în ierarhia mondială.

Nu este primul turneu, din luna februarie, la care Halep nu a fost acceptată. În urmă cu câteva zile a fost anunțată și lista jucătoarelor care nu vor participa la turneul de la Doha, premergător celui de la Dubai. Acest lucru înseamnă că sportiva va absenta de la turneele ei preferate. Până când nu va reuși să ridice suspendarea pentru dopaj, Halep nu va putea participa la nicio competiție oficială, potrivit Prosport.