Într-un singur weekend, sute de persoane cu simptome grave au fost spitalizate în India. Medicii din întreaga lume au intrat în alertă.
Greață, vărsături și convulsii, asemănătoare epilepsiei, care pot duce până la leșin. Acestea sunt simptomele care au afectat aproximativ 600 de persoane în primul weekend de decembrie în India. Totul a început în Eluru, un oraș antic din statul Andhra Pradesh.
În câteva ore, spitalele au fost „invadate” de oameni care vorbeau despre aceleași probleme. Alarma a fost dată imediat, mai ales că era vorba de o boală necunoscută și care se răspândea rapid.
Statele Unite ale Americii vor avea doi președinți? Ce surpriză i se pregătește lui Biden
În afară de simptome, pacienții mai aveau ceva în comun. În analizele de sânge apăreau niveluri nefirești de nichel și plumb. Oamenii de știință indieni au descoperit niveluri mari de nichel și în probele de lapte prelevate din zona în care au fost înregistrate cazurile. Din fericire, s-a dovedit că nu a fost un virus și pacienții, care între timp și-au revenit, s-au întors la casele lor.
Ce ar însemna o epidemie în India?
Pentru câteva zile, India a provocat panică în întreaga lume. Pericolul ar fi fost imens pentru că această țara asiatică, cu aproape un miliard și jumătate de locuitori, este a doua cea mai populată din lume. Unexemplu cutremurător este pandemia de coronavirus. În India s-au înregistrat a lovit aproximativ zece milioane de îmbolnăviri cu Covid-19 și 145 de mii de decese Asta pentru că în India orice virusul se răspândește ușor între oameni.
Ciuma pneumonică din 1994
Autoritățile indiene își amintesc și astăzi catastrofa provocată de epidemia de ciumă pneumonică din 1994. Molima a explodat pe 21 septembrie 1994 în Surat, o metropolă de două milioane de locuitori din statul Gujarat.
În acea zi, autoritățile sanitare au raportat cel puțin un deces cauzat de ciuma pneumonică. Alte cazuri au fost raportate apoi în diferite spitale. Era o boală de origine bacteriană cu simptomele nu chiar atât de diferite de Covid-19 pentru că afecta sistemul respirator.
După cum scrie presa italiană din acea vreme era vorba de „cea mai gravă potențială catastrofă umanitară”. Aproximativ trei sute de mii de oameni au fugit din Surat în câteva zile. Un exod care a complicat și mai mult gestionarea situației pentru autoritățile indiene.
A călătorit Iisus Hristos în India? Misterul celor 17 ani care lipsesc din Evanghelii
În anul care a urmat, o comisie a guvernului din New Delhi a confirmat că a fost vorba de ciumă pneumonică, fără a urmări însă originea primelor focare. A existat un oftat de ușurare la nivel mondial, dar teama că din India va veni o nenorocire n-a dispărut.
Cum poate fi identificat un virus nou?
Virologul Massimo Clementi a vorbit și despre situația actuală din India: “E vorba de sute de cazuri ale unei boli care afectează în principal copiii și care se caracterizează prin senzația de arsură la ochi, vărsături, leșin și convulsii. Nu este deloc sigur că este o boală infecțioasă și mai ales virală. O ipoteză este că e vorba de poluare sau de o substanță toxică”.
Alertă în Europa! S-a mai descoperit un virus mutant în Marea Britanie! Care este marele pericol?
Expertul a explicat că există metode pentru identificarea agentului patogen: „Un nou virus ar putea fi izolat în culturile celulare sau ar putea fi evidențiat cu tehnici moleculare, adică cu ADN sau ARN de cercetare în funcție de tipul de virus Cu toate acestea, nu este posibil să se excludă faptul că virusurile noi pentru oameni pot fi transmise în anumite condiții epidemiologice ". Acest lucru nu ar trebui să fie cazul noilor patologii care au apărut în India. În orice caz, în țara asiatică situația este mai puțin alarmantă decât se aștepta: „De exemplu, în gestionarea epidemiei de coronavirus - a remarcat virologul - India a muncit din greu, în ciuda dificultăților evidente”, scrie cotidianul italian Il Giornale.