Un nou muzeu dedicat în întregime celui mai cunoscut pictor norvegian, Edvard Munch

Un nou muzeu dedicat în întregime celui mai cunoscut pictor norvegian, Edvard Munch

După treisprezece ani de când consiliul orașului Oslo a hotărât să construiască un nou muzeu pentru arta lui Edvard Munch (mutându-l din casa originală din Tøyen, aflată în partea de est a orașului Oslo), proiectul este aproape gata să-i întâmpine pe primii oaspeți în această primăvară.

După mult timp, celebra lucrare “The Scream” (Țipătul) și alte 40.000 de lucrări asociate cu pictorul norvegian de renume mondial Edvard Munch sunt pe cale să se mute într-o locație spectaculoasă pe malul apei din Oslo. După unele incertitudini și întârzieri, publicul se va putea bucura de colecție începând din această primăvară, într-o clădire nouă, înaltă, din beton și sticlă.

Evenimentul este unul dintre cele mai așteptate deschideri de muzeu din ultima perioadă, și datorită faptului că va găzdui cea mai mare colecție din lume dedicată unui singur artist. Proiectat de arhitecții spanioli ai studioului Estudio Herreros, muzeul are 11 galerii distribuite pe 13 etaje. O mare parte din spațiu este dedicată vieții și artei lui Edvard Munch, unele piese intrând în centrul atenției pentru prima dată. Sunt expuse și lucrări ale altor artiști moderniști și contemporani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Estudio Herreros a câștigat contractul de proiectare a noului muzeu Munch în 2009 și, după o anumită incertitudine atât în ​​ceea ce privește designul, cât și locația (muzeul se află pe golful Bjørvika - un nou cartier modern aflat pe malul apei în Oslo), construcția a început în 2016.

„Clădirea este acolo, are o prezență puternică și face parte din oraș ”, notează Juan Herreros. „Ea ne spune, «iată-mă, sunt aici. Dețin moștenirea celui mai important artist din istoria Norvegiei»”.

Noua construcție face parte din mișcarea FutureBuilt, care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în construcția și funcționarea clădirilor noi. Muzeul este fabricat din oțel și beton ecologic, iar fațada sa este fabricată dintr-un aluminiu translucid, care sclipește pe suprafața apei.

Structura izbitoare a noului muzeu Munch - înaltă de 13 etaje, cu o siluetă care se înclină spre centrul orașului - înlocuiește casa veche ce găzduia de multă vreme muzeul, aflată într-un cartier cu străduțe înguste, iar pentru un pictor îndrăgostit de natură și lumină, se simțea nevoia unui spațiu mai amplu.

Cele 11 săli de expoziție cu înălțimi variate ale tavanului, oferă diverse spații și vitrine pentru o colecție care cuprinde aproximativ 42.300 de obiecte personale, inclusiv 26.000 de lucrări ale artistului. (Punctele de atracție includ versiuni ale celebrelor lucrări The Scream - Țipătul , The Sun

- Soarele și pictura murală monumentală a lui Munch de la Universitatea din Oslo.) În plus, aceste spații vor găzdui și expoziții temporare ale unor artiști ce se regăsesc în spiritul și mesajul artistic al lui Munch.

Construit conform standardelor Passive House, muzeul este, de asemenea, un model de eficiență energetică, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% pe durata de viață a clădirii. Ventilația naturală, zonele climatice distincte și sistemele inovatoare de încălzire / răcire își joacă rolul, la fel ca și materialele cu conținut scăzut de carbon, printre care și betonul. Învelișul enigmatic din aluminiu reciclat perforat, de exemplu, protejează interiorul de soarele aspru nordic, ajutând la prevenirea fluctuațiilor de temperatură în timp ce aparent își schimbă culoarea pe parcursul zilei.

„Știam că a propune un muzeu vertical era un risc”, spune arhitectul Juan Herreros, recunoscând anumite neîncrederi locale despre înălțimea de aproape 200 de metri a clădirii. “Dar Munch, dintre toți oamenii, ar fi fost de acord cu această viziune non- conformistă. În zilele noastre nu există un punct mai bun din care să poți privi orașul și peisajul marin care au inspirat arhitectura lui.”