Un nou împrumut major de la bănci al Ministerului Finanțelor. Totalul aproape de 700 de milioane de lei

Un nou împrumut major de la bănci al Ministerului Finanțelor. Totalul aproape de 700 de milioane de lei

Ministerul Finanţelor a atras, joi, 699,2 de milioane de lei de la bănci, potrivit unui comunicat de presă remis de către instituție.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 699,2 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 43 de luni, la un randament mediu de 2,38% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 779,2 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,2 miliarde de lei, din care 800 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 510 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,71 miliarde lei, este cu 185 milioane de lei peste cea programată în aprilie 2021 (4,525 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ministerul Finanţelor colaborează cu ASF pentru elaborarea unei strategiii naţionale pe piaţa de capital

Ministerul Finanţelor (MF) colaborează cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în cadrul proiectului comun privind "Elaborarea unei strategii naţionale pentru piaţa de capital", proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul de sprijin pentru reforme structurale SRSP, informează MF pe pagina sa de Facebook.

Proiectul beneficiază de asistenţă tehnică acordată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi are ca obiectiv elaborarea unei strategii naţionale a pieţei de capital care să includă un set de măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi acces la finanţare, prin îmbunătăţiri/modificări legislative menite să simplifice regulile existente şi să reducă incertitudinile juridice.

„Guvernul sprijină elaborarea acestei Strategii care va asigura o dezvoltare coerentă a pieţei de capital, ajutând astfel la finanţarea economiei naţionale şi va aduce o contribuţie foarte importantă pentru o creştere macroeconomică durabilă. Piaţa de capital este o alternativă viabilă pentru obţinerea resurselor financiare atât de necesare mediului privat”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Strategia va prezenta direcţii de politică şi probleme care trebuie abordate pentru a da un impuls pieţei de capital locale. În cadrul primei etape a proiectului, consultantul OCDE a elaborat şi publicat Raportul de cartografiere a pieţei de capital din România, acesta cuprinzând o analiză a situaţiei actuale a pieţei de capital din România şi a structurii acesteia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News