Un nou faliment pe plan extern pentru Biden! China și Rusia atrag Iranul în alianța lor strategică

Sursa: Arhiva EVZ

După dezastrul din Afganistan, președintrele american Joe Biden primește o npuă lovitură grea. În loc să dea înapoi ca urmare a presiunilor americane, China și Rusia trec la demonstrații de forță și atrag și Iranul în alianța lor strategică.

La sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, Rusia, China și Iran vor declanșa exerciții militare maritime comune între Rusia, China și Iran în Golful Persic. Anunțul a fost făcut de Levan Dzhagaryan, ambasadorul Federației Ruse la Teheran, potrivit agenției de știri Ria. Manevrele,vor implica nave militare din toate cele trei țări.

Putin și Xi, hotărâți să-l pună pe Biden la punct

Oficial, exercițiile navelor de război ale celor trei țări se vor axa pe lupta împotriva pirateriei și pe apărarea siguranței transporturilor comerciale, mesajul către Statele Unite ale Americii Vestea este cruntă pentru Administrația Biden. În primul rând, este clar că Vladimir Putin și Xi Jinping, care în ultimele luni au dat relațiilor ruso-chineze o anvergură strategică, îi transmit lui Joe Biden că intenționaează să sprijine Iranul pe plan internațional.

Că Washingtonul a mai relaxat în ultima vreme presiunea asupra Teheranului, nu contează. Există posibilitatea ca administrația Biden să revină oricând la o poziție dură, dar chinezii și rușii nu au intenția de a asista la o capitulare a unui aliat cheie cum este Iranul. Ca urmare, în afară de lupta împotriva pirateriei maritime, este evident că Rusia și China intenționează să își extindă influența în apropierea unei zone fundamentale pentru comerțul internațional, așa cum este Golful Persic. .

„Exercițiile navale comune anuale vor avea loc în regiunea Golfului Persic. Participă nave de război rusești, iraniene și chineze. Obiectivul principal este de a pune în practică acțiuni pentru a asigura siguranța navigației internaționale și a lupta împotriva piraților ”, a spus Dzhagaryan.

China și Rusia profită de haosul din Afganistan

Marea întrebare este de ce a fost făcut acest anunț tocmai acum. South China Morning Post remarcă faptul că anunțul lui Dzhagaryan vine la scurt timp după ce armatele chineză și rusă au finalizat un exercițiu de combatere a terorismului în nord-vestul Chinei.

O fată cu retragerea SUA din Afganistan, e de așteptat un angajament masiv al Washingtonului în regiunea Indo-Pacifică, desigur cu intenția de a pune capăt pretențiilor de hegemoniei ale Chinei asupra regiunii,. Beijingul a reacționat prompt prin „triunghiul” cu Rusia și Iran.

Importanța Golfului Persic

China și-a oferit deja sprijinul Iranului. În urmă cu o săptămână, președintele Xi a purtat o conversație telefonică cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, explicând că Beijingul va sprijini „cererile legitime” ale Iranului în negocierile privind programul său nuclear. Gigantul asiatic a precizat, de asemenea, că este dispus să consolideze coordonarea cu Teheran în domeniul afacerilor regionale, cu scopul de a proteja interesele comune și de a promova securitatea regională.

În spatele declarațiilor există, însă, o luptă geostrategică pentru a prelua controlul asupra Golfului Persic, o zonă extrem de importantă atât din punct de vedere economic și comercial, cât și din punct de vedere politic. În această regiune există rezerve imense de petrol și gaze naturale. Dar exploatarea și transportul acestor resurse depind de acordurile politice și controlul rutelor maritime.

Comerțul cu petrol și gaze naturale către Europa, începe în Golful Persic, șerpuiește de-a lungul Strâmtorii Hormuz și, trece prin Strâmtoarea Bab Al-Mandeb înainte să intre în Marea Roșie. Pe scurt, în timp ce Statele Unite se confruntă cu haosul afgan (și sdin câte se pare această bătaie de cap e mult mai mare decât se așteptau americanii), Rusia și China încearcă să-și creeze un spațiu pentru manevră în Golful Persic folosindu-se de Iran, scrie ziarul italian Il Giornale.