Edilii unui sat din regiunea spaniolă Galicia au confundat un mormânt neolitic cu o masă deteriorată de picnic. Drept care l-au înlocuit cu una nouă.
Trei pietre pline de mușchi din satul galician Ardesende, vechi de 6000 de ani, care se aflau într-un sit arheologic, au fost confundate cu un mobilier deteriorat de pădure și înlocuite.
Un grup ecologist local, indignat, s-a adresat presei. Iată ce au declarat membrii lui pentru Huffington Post:
„Era un mormânt din Neolitic, datând de acum 6000 de ani, cunoscut în mod tradițional sub numele de Mamoa (un tumul funerar), care, când a fost inventariat acum mai bine de un deceniu, încă mai avea dalele de granit care formau camera funerară).”
Astăzi, a apărut în loc o masă de picnic de piatră nou-nouță și albă.
Dala de beton care a înlocuit tumulul „a produs pagube ireparabile în ceea ce era cimitirul preistoric al primilor locuitori din Cea”, se plâng ecologiștii.
Ministerul Culturii a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs această „eroare monumentală”, spun arheologii intervievați de The Local.
Localitatea Cristovo de Cea, de care aparține situl arheologic, este cunoscută pentru cele 25 de tumuluri neolitice, printre care necropola Covas și mamoa Bouza de Prim, și unde se mai află și un dolmen de o mare bogăție istorică și culturală.