Un ministru japonez corupt si-a pus streangul de gat

Un ministru japonez corupt si-a pus streangul de gat

Ministrul japonez al agriculturii, Toshikatsu Matsuoka, implicat intr-un scandal de coruptie, a murit ieri la spital, la scurt timp dupa ce a incercat sa se spanzure in resedinta sa oficiala din Tokio.

Potrivit postului public de televiziune japonez, NHK, Matsuoka, in varsta de 62 de ani, a fost gasit atarnand de usa de la intrarea in living, de asistentul sau, putin dupa orele pranzului. Cateva ore mai tarziu, ministrul ar fi trebuit sa se prezinte in fata parlamentului pentru a fi chestionat in legatura cu presupusa sa implicare intr-o deturnare de fonduri publice.

Presa nipona a relatat recent ca doua dintre comitetele sale de sprijin electoral ar fi primit mai multe milioane de yeni din partea unui grup de firme de constructii de cladiri si lucrari publice. In schimb, aceste firme primeau contracte de la o agentie forestiera aflata sub autoritatea guvernului.

Totodata, Matsuoka a fost acuzat ca a declarat ca a avut cheltuieli exorbitante (28 de milioane de yeni, adica 236.000 de dolari) pentru biroul sau parlamentar, desi, conform legii, demnitarii nu platesc utilitatile. El a negat insa toate acuzatiile.

Din cauza acestor scandaluri, opozitia a cerut demisia ministrului, un birocrat care a lucrat toata viata in Ministerul Agriculturii si care a preluat conducerea institutiei in septembrie 2006. Acuzatiile de coruptie la adresa lui Toshikatsu Matsuoka au venit cu doua luni inainte de alegerile pentru Senat, un test crucial pentru majoritatea de dreapta aflata la putere.

SONDAJE INGRIJORATOARE

Premierul nipon, nepopular Potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii ieri, popularitatea premierului Shinzo Abe a ajuns la cel mai scazut nivel de la venirea sa la putere, in septembrie 2006. Numai 32% dintre alegatori considera satisfacatoare activitatea sa, cu 11% mai putin fata de aprilie.

Oamenii sunt nemultumiti de modul in care guvernul gestioneaza problemele sociale, dar si de scandalurile de coruptie. Peste 40% dintre votanti ar vrea ca alegerile din iulie sa fie castigate de principala formatiune din opozitie, Partidul Democratic.

Ne puteți urmări și pe Google News