Un ministru, în război cu păsările. „Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”

Un ministru, în război cu păsările. „Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”

Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a declarat cormoranii că aceste păsări mănâncă mai mult peşte decât oamenii

Petre Daea continuă lupta cu cormoranii! Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24, că aceste păsări mănâncă mai mult peşte decât românii , efectivul de păsări fiind în scădere accentuată.

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 - 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţîi şi economice şi sociale", a subliniat Daea.

Daea a comunicat  că 23 de ţări din Uniunea Europeanăau solicitat minim derogări, pentru limitarea numărului  de păsări ihtiofage

Potrivit purtătorului de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, Ovidiu Bufniță,  România  o situaţie dificilă deoarece păsările ihtiofage le fac probleme pescicultorilor. Daea  precizat că vânătoarea nu reprezintă  o soluție,  existând şi metode mai puțîn violente pentru dispariția păsărilor ihtiofage.

„Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel", a subliniat Bufnilă,  la Digi24.

În timp ce Bufnilă a spus că evidenţe ale Guvernului  sunt aproximativ 60.000 de cormorani, Daea a afirmat că  ar fi undeva la peste 100.000 de păsări.

Reprezentantul Societăţii Ornitologice a subliniat că nu este de acord cu vânătoarea de cormorani făcută fararespectarea regulilor

,,Este o combinaţie de mai multe metode, nu este una singură care să dea succes. Este exact că la grauri pe care agricultorii îi acuză că le strică recoltele de mere şi de struguri. Sunt metode combinate care se aplică, dar niciodată vânătoarea nu a fost o soluţie. Nu suntem de acord cu vânătoarea de cormorani făcută după ureche şi mai ales fără a lua în calcul şi alte metode care nu presupun moartea păsărilor. Sunt metode non-violente care pot fi aplicate", a mai explicat reprezentantul Societăţîi Ornitologice.

,,Evident că nu pot fi numai una sau două metode, ele pot fi discutate însă trebuie intervenit rapid. Din punct de vedere al cormoranului mare, pe lista de protecţie a UE nu mai există cormoranul mare protejat. Cormoranul mare este cel care a agravat situaţia din piscicultură. Trebuie să intervenim pentru a regla efectivele de păsări pentru a avea spaţiu de dezvoltare pentru piscicultură românească. Hai să luăm noi peştele din bălţi, nu cormoranii, în aşa fel încât să nu mai importăm. Să dăm peştele românilor nu să băgăm în guşa cormoranului", a punctat Daea.

,,Sunt fermieri în pragul falimentului, se vehiculează cifre în jur de 140 - 150.000 pentru că vorbim de 60 de specii invazive nu vorbim numai despre cormorani. Nu sunt numai cormoranii, mai sunt şi pelicanii. (...) Pentru că ei se hrănesc nu numai cu peştele din Delta Dunării ci şi din fermele piscicole", a precizat Marian Cuzdrioreanu tot într-o intervenţie telefonică la Digi24

Ne puteți urmări și pe Google News