Autoritățile din Coreea de Nord nu au dat până acum nici o informație cu privire la circumstanțele în care un soldat american a trecut granița. Acesta nu a avut aprobare să depășească zona extrem de bine fortificată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.
Nu se știe deocamdată nimic nou despre soarta soldatului american Travis King, care s-a aventurat în Coreea de Nord în timpul unei vizite în satul de frontieră Panmunjom, marți. Mijloacele de informare de stat ale Coreei de Nord nu au dat date concrete cu privire la incident. În plan diplomatic, misiunea nord-coreeană la sediul ONU din New York nu a răspuns solicitărilor venite din partea agenției de știri Reuters.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a confirmat marți că un membru activ al serviciului militar american a trecut cu bună știință granița în Coreea de Nord fără autorizație. „Nu avem multe detalii despre acest eveniment, mai avem încă multe de aflat, dar ceea ce știm este că unul dintre membrii noștri ai serviciului militar care se afla într-o vizită a trecut cu bună știință și fără autorizație linia de demarcație militară”, a declarat Austin într-o conferință de presă.
„Monitorizăm și investigăm îndeaproape situația și am anunțat rudele soldatului și ne străduim să rezolvăm acest incident”, a adăugat el. Armata SUA a făcut public numele său și informații limitate după ce familia lui King a fost informată.
Travis King, în vârstă de 23 de ani, era un soldat din Divizia 1 Blindată care fusese închis timp de aproape două luni într-o închisoare din Coreea de Sud pentru agresiune, potrivit rapoartelor. El fusese eliberat pe 10 iulie și urma să fie trimis acasă luni, la Fort Bliss, Texas. Acolo urma să fie supus unei discipline militare suplimentare și eliberat din serviciu militar activ. A fost însoțit până la vamă, dar a plecat de pe aeroportul din Coreea de Sud înainte de a urca în avionul său către SUA. Nu era clar ce a făcut până când a intrat în grupul de turiști care a făcut turul Panmunjom și traversarea graniței către Coreea de Nord marți după-amiază.
Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă către marea sa estică miercuri dimineața, dar ultimele demonstrații de forță nu au fost considerate a fi legate de trecerea soldatului american peste granițe. Analiștii militari au afirmat că lansarea rachetelor este legată de sosirea unui submarin american echipat cu arme nucleare în orașul portuar Busan din Coreea de Nord. Este prima astfel de vizită a unui submarin dotat cu arme nucleare din anii '80.
„Este probabil ca Coreea de Nord să folosească soldatul în scopuri propagandistice pe termen scurt și apoi ca o monedă de schimb pe termen mediu și lung”, a declarat Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Coreea de Sud.
Cazurile în care americani sau sud-coreeni dezertează în Coreea de Nord sunt rare, deși peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud pentru a evita opresiunea politică și dificultățile economice de la sfârșitul Războiului Coreean din 1950-1953. Panmunjom, situat în interiorul Zonei Demilitarizate lungă de 248 km (154 mile), este supervizat în comun de Comandamentul ONU și de Coreea de Nord încă de la încheierea Războiului Coreean.
Cunoscut pentru plăcile de beton care formează linia de demarcație, Panmunjom atrage vizitatori din ambele părți care doresc să vadă ultima frontieră a Războiului Rece. Niciun civil nu locuiește la Panmunjom. Soldați nord-coreeni și sud-coreeni se confruntă în timp ce turiștii aflați pe ambele părți fac fotografii.
Excursiile în partea sudică a satului atrăgeau aproximativ 100.000 de vizitatori pe an înainte de pandemia de coronavirus, când Coreea de Sud a restricționat adunările pentru a încetini răspândirea COVID-19. Excursiile au fost reluate complet anul trecut, potrivit Al Jazeera.