Un miliard de dolari în lupta cu drogurile

Un miliard de dolari în lupta cu drogurile

TVR 2 va difuza astăzi un documentar despre „războiul” dus de SUA pentru a stopa producţia frunzei de coca în ţări din America de Sud.

TVR 2 va difuza astăzi, de la ora 23.05, documentarul „Războiul frunzei de coca” (2008), regizat de Marcel Kolvenbach.

Statele Unite ale Americii au alocat din bugetul propriu un miliard de dolari pentru a stopa producţia de frunze de coca din America de Sud, din ţări precum Columbia şi Bolivia. Lupta dusă de SUA nu este înţeleasă de fermierii săraci din sud, care cultivă arbustul de coca pentru a-şi întreţine familiile şi care văd în frunzele lui un medicament miraculos, nicidecum o otravă aducătoare de moarte.

Un dar al zeilor

Băştinaşii din America de Sud mestecă frunzele de coca de mii de ani, pentru scăderea senzaţiei de oboseală şi de foame. Frunzele sunt o salvare şi pentru a elimina efectele neplăcute cauzate de altitudine (greaţă, ameţeli). Planta era considerată un dar al zeilor şi era folosită în timpul ritualurilor religioase şi al înmormântărilor.

1855 a fost anul în care s-a izolat, pentru prima dată, alcaloidul cocaina din planta de coca. În Europa, frunzele au fost aduse din 1750, însă au dispărut relativ rapid, din cauză că acestea se deteriorau uşor în timpul transportului.

PLANTAŢII

Columbia, în topul ţărilor furnizoare

Coca este o specie de plante din familia Erythroxylaceae, care creşte sub formă de arbust. Principalele regiuni care furnizează coca sunt Columbia (54%), Peru (30%) şi Bolivia (16%). Planta s-a extins şi în India, Java şi Ceylon (Africa), însă, în prezent, e interzis exportul se minţelor de coca, din frunzele căreia se extrage alcaloidul numit cocaină.

Ne puteți urmări și pe Google News